Budva – Otvorena izložba “Spiritus Mundi” i predstavljena knjiga “Izazov modernosti” Milije Belića

 

 

 

Izložba “Spiritus Mundi” Milije Belića otvorena je u subotu, 19. avgusta 2017. godine, a tom prilikom predstavljena je i knjiga “Izazov modernosti” istog autora. O knjizi su govorili istoričar umjetnosti Petar Ćuković i prof. dr. Ratko Božović, koji je i otvorio izložbu.

 

 

Izložba se može pogledati do 2. septembra 2017. godine.

 

Milija Belić, srpsko-francuski slikar, član salona „Réalités Nouvelles”, koji okuplja umjetnike geometrijske apstrakcije, ove godine, po prvi put samostalno u Crnoj Gori, predstavio se sa svojim radovima u budvanskoj Modernoj galeriji. Na izložbi su izložene slike, skulpture i instalacije, nastale posljednjih desetak godina. Belić se dugi niz godina bavi geometrijskom apstrakcijom. Prošle godine izabran je za člana  najužeg rukovodstva  Komiteta pomenutog salona koji postoji već 70 godina i jedan od najpriznatijih umjetnika takvog opredjeljenja  sa  ex-yu prostora.

Milija Belić grupno je izlagao u Crnoj Gori 2010. godine, u galeriji „Buća” u Tivtu i tom prilikom izložio je desetak radova na papiru iz ciklusa „Dinamički prostor”. Prošle godine, takođe u Tivtu u Pomorskom muzeju, bio je zastupljen sa jednim triptihom prilikom predstavljanja galerije „New Moment” iz Beograda. 

Prije ovih izložbi, dva puta zaredom, učestvovao je u radu likovne kolonije „Buljarica Art” u Petrovcu. Drugi put, 2006. godine zajedno sa Batom Mihailovićem i Ljubinkom Jovanović, a  radovi sa te kolonije bili su izloženi u galeriji „Marko K. Gregović” u Petrovcu.

2006. „Buljarca art”, kolonija, Petrovac

Od početka ove godine imao je izuzetno bogatu izlagačku aktivnost. Najprije  se predstavio od 5. do 15. aprila u galeriji „Abstract Project”, poznatoj po promociji novih tendencija u domenu apstraktne umjetnosti, na  kolektivnoj izložbi pod nazivom „Ce qui aurait pu ne pas etre” (Ono što je moglo da ne bude) Belić je bio zastupljen takođe, istovremeno kao izlagač i kao komesar, na već tradicionalnoj izložbi „Carrement”, od 18. aprila do 1. maja u prostoru „Kristijan Pežo” (Espace Christiane Peugeot). 

Ovo je četvrta godina za redom kako izložba čiji je inicijator upravo Belić i koja je postala tradicionalno okupljaanje umjetnika neokonstruktivističke orijentacije na kojoj radove izlažu najznačajniji predstavnici geometrijske apstrakcije iz cijelog svijeta. Ove godine su na izložbi bili zastupljeni, osim umjetnika iz evropskih zemalja (Francuska, Italija, Njemačka, Velika Britanija, Španija, Srbija, Mađarska, Poljska), i umjetnici iz Amerike (Sjedinjene Američke Države), Azije (Japan, Jermenija) i Afrike (Maroko), ukupno njih 30, Belić je, opusom od ukupno 28 radova, predstavljen i na izložbi sedam umjetnika „A geometrie variable” (U promenljivoj geometriji) na kojoj su, od 27. aprila do 12. oktobra, u prestižnom prostoru „Oasis”, rezervisanom takođe za apstraktnu umjetnost.

Belić je, opusom od ukupno 28 radova, predstavljen i na izložbi sedam umjetnika „A geometrie variable” (U promjenjivoj geometriji) na kojoj su, od 27. aprila do 12. oktobra, u prestižnom prostoru „Oasis”, rezervisanom takođe za apstraktnu umjetnost. Ovog ljeta, Belić pored Budve, izlaže u Kini, na Novom Zelandu, Italijanskom Institutu u Beogradu, Grenoblu na bijenalu neobjektivne umjetnosti čiji je zaštitni znak slika Milije Belića.

Te izložbe, kao i ova, imaju za cilj da predstave u kolikoj mjeri je geometrijska apstrakcija dosegnula u svom razvoju i neiscrpnom bogatstvu pristupa.

Milija Belić već više od tri decenije uspješno gradi svoju karijeru kako umjetničku  tako i u oblasti teorijskog rada. Doktorirao je umjetnost i nauke o umjetnosti na Sorboni prije više od dvije decenije. Objavio je više knjiga, a njegova najnovija knjiga „Izazov modernosti”, koja je ovih dana izašla iz štampe u izdanju „New Moment”-a i „Arhipelaga” iz Beograda po prvi put predstavljena je javnosti  19. avgusta u Modernoj galeriji. O knjizi su govorili istoričar umjetnosti Petar Ćuković i prof. dr. Ratko Božović, koji je i otvorio izložbu. 

 

Organizatorka,
Senka Subotić, sociolog kulture

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − 3 =