Osvrt na knjigu Desanke Ivančević – Dnevnik izabranih mudrosti

 

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U izdanju CKF, sa Cetinja nedavno je obljavljena knjiga Dnevnik izabranih mudrosti Desanke Ivančević, koja je prešla na drugu obalu vječnosti. Desanku Ivančević naučna misao i djelo pamtiće u Crnoj Gori kao vrsnog kulturologa upornu, i posvećenu intelektualku koja ostaje iza velikih događaja i nacionalnih narativa, gdje istorija nije gloria mundi nego istorija svakodnevnog života. Znanje joj je uvjek bilo putokaz ali i poštovanje istine, ljudskog života i ideali pravednog društva takođe. Imala je hrabrosti da vidi, kaže i uradi ono što ni mnogi drugi kulturolozi njene generacije nisu uspjeli. Desanka pripada onim rijetkim heroinama Crne Gore koje su ostavile duboki trag na kulturu i stvaralaštvo ali i na sveukupni rad i doprinos koji je krasio njenu ličnost tokom čitavog života. Sa svojim suprugom Brankom živeći na relaciji Beograd-Budva duboko je ostala vezana za svoje crnogorske korijene. Svaki povratak zavičaju značio je i povratak korijenima crnogorsko-primorskog krša na kome je i nastala ova dragocjena i po svome sadržaju rijetka knjiga Dnevnik izabranih mudrosti.

Sama knjiga podiljelljena je na: Narodne mudrosti; Mudrosti raznih autora; Mudrosti nepoznatih autora. Znajući da je knjiga najljepši trag koji svjedoči o nama samima i posle nas Desanka je prikupila vrijednu građu koja se sastoji od 1.182 narodne mudrosti i izreke. Ova knjiga sadrži bisere narodne mudrosti koji su nastajali vjekovima tu su i biseri mudrosti književnika, pjesnika, filozofa, političara, režisera i svih onih pojedinaca čija su djela obilježila svijet. Ta godinama sticana saznanja pretočena su u najsvjetlije primjere koje su izgrađivali brojne narode, nacije, identitete i države ona su prenošena iz generacije u generaciju. Narodne mudrosti izreke i poslovice koje je priredila Desanka Ivančević predstavljaju svetionike vremenskih epoha. Kao što su Budvanski talasi nosili brojne pomorce širom svijeta vjekovima, tako i knjiga Dnevnik izabranih mudrosti, Desanke Ivančević će putovati kroz vrijeme i prostor i biti putokaz na na mnogobrojnim stazama koje zovemo život.

Zato i beskrajna ljepota brojnih poslovica, koje Ivančevićka navodi, najbolje nam oslikava knjigu kakvu do sada nismo imali. Dnevnik izabranih mudrosti ne samo zbog njenog dijapazona već i zbog ambicioznosti i širine interesa same autorke koja nije samo zapisivala na terenu već je, očigledno, napravila svojevrsnu panoramu najznačajnijih poslovica svoga vremena. Što je samo biser više u ovoj niski koja krasi ovu knjigu. Iako je nauka o poslovicama (paremiologija) kod nas mlada, zapisivanje poslovica traje vjekovima. Kada nakon prvih par strana pročitanih poslovica nesvjesno će vas ova knjiga vratiti u neke davne dane, naših predaka koji su ove narodne mudrosti često govorili i koristili na svojim ognjištima i u svakodnevnom životu. Što zbog tematike, što zbog jezika kojim se autorka služi, autentičnim vremenskim dimenzijama koje su duboko utkane u nit etike i estetike brojnih naroda. U tradicionalnoj folkloristici paremiologija (nauka o poslovicama) predstavlja mogućnost ispitivanja ”pogleda na svijet” ili ” mudrosti naroda. ” Izučavanje poslovica, naravno, ne služi rješavanju svih problema povezanih sa lingvističkim, folklorističkim, književno-teorijskim i drugim ispitivanjima, ali svojim praktičnim i teorijskim zaključcima ono doprinosi njihovom rješavanju čime će ovako značajna publikacija biti od važnosti za sve buduće istraživače. Analizirajući strukturu poslovica, možemo doći do zaključka da su one najčešće konstruisane na osnovu određenih sintaksičkih modela, predstavljenih prostim, proširenim i složenim rečenicama, dvočlanim ili jednočlanim. Osim toga, ove jedinice su karakteristične i po obilju zastarjelih riječi – arhaizama i riječi karakterističnih za određene dijalekte – dijalektizama koje su sa godinama mijenjanje i nadograđivane kako se razvijao jezik tako su se i poslovice i izreke razvijale i mijenjale tu svoju arhaičnost. Poslovice kao jedinice koje se osim usmenog govora mogu naći i u različitim književnim djelima, specifične se i po obilju stilskih figura i prisustvu rime. Narodne mudrosti, izreke i poslovice predstavljaju ukras govora. To je blago za svakog čovjeka, ako je zapamtio, ako mu u pravom trenutku padne na pamet i ako zna u pravo vrijeme i na pravom mjestu da je ubaci u razgovor.

Narodne poslovice, mudrosti i izreke među kojima su u ovoj knjizi zastupljenje i one brojne koje su izrekli vrsni inteleketualci, imaju veoma značajnu ulogu u kulturnom napretku, kao i stasavanju i usmjeravanju brojnih naroda. Ustvari, koristeći ove mudre izreke ljudi rade na samoizgradnji, a kao posljedica te samoizgradnje dolazi do izgradnje cijelog njihovog društva. Koncepte jedne kulture u poređenju s drugim različitim kulturama možemo upoznati putem proučavanja poslovica. Postojanje zajedničkih poslovica koje imaju isto ili približno isto značenje pokazatelj je zajedničkih karakteristika različitih naroda. Ove sličnosti su dokaz međusobne povezanosti, bliskosti i posjedovanja zajedničke istorijske pozadine kod različitih naroda. Dnevnik izabranih mudrosti predstavlja jednu izuzetno vrijednu knjigu koju treba svaki dom u Crnoj Gori da ima ali i da najviši i najuzvišenji način sačuva uspomenu na lik i djelo Desanke Ivančević koja je to sa punim pravom zaslužila.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × one =