Treći dan festivala “Knjiga pod feral“


Drugi festival regionalni pisaca “Knjiga pod feral“ završava u subotu, 11. juna gostovanjem Adnana Repeše, pisca iz Mostara, Stanislave Nikolić  Aras, spisateljice iz Zadra i pjesnika i kantautora Ivana Škrbea iz Zagreba. Nakon književnog programa, na Pjaceti kod kuće Čekrdekovića ispred Otvorenog umjetničkog ateljea u Starom gradu, Ivan Škrabe će nas obradovati solo koncertom čime će biti zatvoren trodnevni festival.

Adnan Repeša (Mostar, 1978) završio je pedagošku akademiju na odsjeku za bosanski jezik i književnost. Nastavnik je bosanskog jezika i književnosti.  Do sada objavio dvije zbirke priča “S obje strane scra” (2009) i “Kratke priče za dugo umiranje” (2013), kao i roman Svojta. Priče objavljuje u časopisima širom ex-ju prostora. Živi u Blagaju blizu Mostara.

Stanislava Nikolić Aras (1972) profesorica je književnosti. Bavi se književnošću u oblasti školstva (nastavnik u gimnaziji) i javnog djelovanja (moderira književne razgovore u ART radionici Lazareti, vodi klub čitaoca  u Dubrovačkoj biblioteci, klub čitaoca za mlade Alternativne lektire u ARL-u, jedna je od organizatorica festivala KaLibar i članica je žirija Nagrade za književnost na društvenim mrežama − Post scriptum). Objavila: Takve se stvari događaju ljudima (poezija, 2014), Meke granice (kratke priče, 2016), Nedolično i vrijedno spomena (poezija, 2016), Premještanja (poezija, 2020) ,12 pred zidom (priče, 2020).

Rukopis Horror vacui nagrađen je na trećem konkursu za prozu Trećeg trga i Beogradskog festivala poezije i knjige (2020). Živi u Zadru i Dubrovniku. Majka je dvoje djece.

Ivan Škrabe je kantautor iz Jastrebarskog sa zagrebačkom adresom. Prvi nastup bilježi na lokalnom festivalu 2005. godine, pet  godina kasnije na lokalnoj radio postaji snima i izdaje EP “2010.” , da bi tek 2018. godine objavio prvi studijski album, EP “Dodirom slobode” u izdanju Mast produkcije kojeg je producirao slovenački muzičar  Dejan Lapanja, a na pjesmi „Napustite gradove“ prateći glas pjeva slovenačka muzičarka Katarina Juvančič.

O Škrabeu piše engleski novinar Eddie Cooney u eklektičnom muzičkom magazinu „R2 Rock’n’Reel“.

Jedan je od aktera dokumentarnog filma „Music Is A Universal Language“ te se pojavljuje u „Rezervnoj kulturi“, muzičkoj hronici književnika i kantautora Miloša Zupca, koji između ostalog piše o Ivanu: „Njegov poziv jest od onih s propovjedničkom snagom: „Okupite se ljudi,stigao je čas…ˮ Njegov glas je opojno sugestivan, njegova gitara plemenski mantrična. I prvi put – ovaj pjesnik transcendentog iskustva dopustio je da njegova pjesma bude profesionalno snimateljski tretirana i sačuvana. Samo u tom dopuštenju, a kamoli u pjesmama za pamćenje, sadržana je važnost ovog albuma za cjelokupnu hrvatsku i regionalnu produkciju.“ Ivan Škrabe će nam predstaviti i zbirku stihova „Nježnost divljeg bilja“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × five =