Tivat – Izložba slika Draga Dedića

 

Ljetnjikovac Buca Tivat

 
 

Početkom septembra 2013. godine, u Galeriji ljetnjikovca Buća – Centra za kulturu Tivat, otvorena je izložba slika Draga Dedića. Organizator izložbe je Centar za kulturu Tivat. Izložbu je otvorio i o likovnom stvaralaštvu Draga Dedića govorio Slobodan Bobo Slovinić, slikar i likovni kritičar.

 

Drago Dedic -220Drago Dedić je rođen 1937. godine u Orahovu kod Podgorice. Studirao je na titogradskom Elektrotehničkom fakultetu, a studije je nastavio u Beogradu.

Otpočinje da se interesuje za umjetnost, bavi se slikarstvom, poezijom, prozom. 1967. odlazi za Pariz i nastavlja rad na slikarskom planu. Svoje prvo likovno predstavljanje imao je 1973. na grupnoj izložbi u čuvenoj galeriji “Lambert” u Parizu. Od tada kontinuirano slika i izlaže samostalno i grupno u Francuskoj, a posebno na poznatim salonima: “Salon ACAM”, “Salon d’Automne”, “Figuration Critique”, “Salon d’Hiver”, “Salon des Artistes Indepedants”, “Salon de Mai”, “Salon Societe Nationale des Beaux Arts”, “Salon Comparaisons”, “Salon Societe des Artistes Francais”, ”Salon Fantastique”, “Salon des Grands et Jeunes d’Aujourd’hui”.  Dedić je do sada je priredio preko trideset samostalnih a učestvovao je na više od tri stotine grupnih i kolektivnih izložbi u Francuskoj i svijetu.

Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja za likovno stvaralaštvo. Djela mu se nalaze u mnogim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama. Član je ”Maison des Artistes” od 1977. i ULUCG-a od 1983. Duže vremena je član organizacionih komiteta “Salon d’Automne” i “Figuration Critique”.

Slobodan Bobo Slovinić je govorio o životnom putu i umjetničkom stvaralaštvu Draga Dedića. Drago Dedić je prije pola vijeka otišao u daleki svijet u potrazi za svojim zlatnim runom. Vjerovatno da tada nije mogao ni pretpostaviti u kakvu se avanturu upustio, istakao je Slovinić. Za stvaralaštvo Draga Dedića kaže: „Dedićevo stvaralaštvo pripada sferama figuralnog. Svakako, obuhvatnijom vizuelizacijom i dubljom analizom dolazi se do zaključka da su njegova djela nadnaravna, onirična i izrazito simboličkog karaktera”.

 

PRIKAZ DIJELA IZLOŽENIH RADOVA

Drago Dedić - Izložba slika u Ljetnikovcu Buća u Tivtu - 1

Drago Dedić - Izložba slika u Ljetnikovcu Buća u Tivtu - 1.2

Drago Dedić - Izložba slika u Ljetnikovcu Buća u Tivtu - 2

Drago Dedić - Izložba slika u Ljetnikovcu Buća u Tivtu - 3

Drago Dedić - Izložba slika u Ljetnikovcu Buća u Tivtu - 4

Drago Dedić - Izložba slika u Ljetnikovcu Buća u Tivtu - 5

Drago Dedić - Izložba slika u Ljetnikovcu Buća u Tivtu - 6

Drago Dedić - Izložba slika u Ljetnikovcu Buća u Tivtu - 7

Drago Dedić - Izložba slika u Ljetnikovcu Buća u Tivtu - 8

Drago Dedić - Izložba slika u Ljetnikovcu Buća u Tivtu - 9

Drago Dedić - Izložba slika u Ljetnikovcu Buća u Tivtu - 10

Drago Dedić - Izložba slika u Ljetnikovcu Buća u Tivtu - 11

Drago Dedić - Izložba slika u Ljetnikovcu Buća u Tivtu - 12

Drago Dedić - Izložba slika u Ljetnikovcu Buća u Tivtu - 13

Drago Dedić - Izložba slika u Ljetnikovcu Buća u Tivtu - 14