Promocija romana „Majčina ruka“ Igora Marojevića

 

U Modernoj galeriji u Budvi u četvrtak 31. maja 2012. godine održana je promocija romana “Majčina ruka” Igora Marojevića. Roman je objavila izdavačka kuća “Laguna”. Sa autorom romana  razgovarala je Stanka Rađenović, organizator  književnog  programa.

 

 


Sa promocije romana

 


Igor Marojević

 

Igor Marojević rođen je 1968. u Vrbasu. Diplomirao je Srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Objavio romane Obmana Boga (1997), Dvadeset i četiri zida (1998, 2010), Žega (2004, 2008), Šnit (2007, 2008) i Parter (2009, 2010) i knjige priča Tragači (2001) i Mediterani (2006, 2008). Napisao drame Nomadi, Tvrđava Evropa (srpska adaptacija Nomada, izvorno napisanog na španskom) i Bar sam svoj čovek koje su igrane u produkciji barselonskog Instituta za teatar, BELEF-a odnosno BDR. Knjige i odlomci njegove proze, odnosno drame, objavljivani su na španskom, katalonskom, portugalskom, makedonskom, nemačkom, italijanskom, engleskom, češkom, danskom, ukrajinskom, bugarskom, mađarskom i slovenačkom jeziku. Njegove priče su uvrštene u petnaestak antologija srpske, ex-jugoslovenske odnosno evropske proze na desetak jezika.

Za romane je dobio nagradu „Stevan Pešić” i „Nagradu iz fonda Borislav Pekić” i nekoliko švajcarskih, nemačkih i španskih književnih stipendija.

Prevodio je prozu sa španskog i katalonskog. Sa kasteljana je preveo, između ostalog, tri romana Roberta Bolanja i svoj izbor njegovih kratkih priča.

Član je Srpskog (od 2000) i Katalonskog PEN Centra (od 2002).

Živi u Zemunu.

 


Stanka Rađenović

 

Nakon što je prisutne upoznala sa biografskim podacima autora, Stanka Rađenović je naglasila da je po ocjeni književne kritike, ovo nesumnjivo najzreliji Marojevićev roman do sada.  „Majčina ruka“ prvi put u srpskoj književnosti otvoreno i ubjedljivo rasvjetljava osjetljivu i bolnu temu odnosa novih vlasti i domaćeg stanovništva prema folksdojčerima poslije Drugog svjetskog rata. Od izlaska u oktobru prošle godine,  roman je doživio više od 15 promocija, rasprodat je i tiraž drugog izdanja, a i dalje budi interesovanje čitalaca i ne prestaje da uzburkava javnost svojom tematikom.

 

VIDEO ZAPIS DIJELA PROMOCIJE
ROMANA “MAJČINA RUKA”