Promocija knjige Srpsko srce Johanovo autora Veselina Dželetovića


Premijerno predstavljanje knjige Srpsko srce Johanovo autora Veselina Dželetovića, biće u četvrtak, 25. aprila 2024. godine u 17 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović”.

Teška tema za srpski narod, trgovina ljudskim organima na Kosovu, iznjedrila je 2006. godine poemu koja je prerasla u roman istog pisca, Veselina Dželetovića. Roman koji je dočekao svoje 13. izdanje, preveden na mnoge jezike, i više puta nagrađivan.

Poema koja je ispjevana 2006. godine, govori o istinitom događaju, o Njemcu koji nosi srce Srbina kidnapovanog na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Mnogo ljudi koji su čuli poemu insistirali su da autor te gorke stihove pretoči u roman, što je on i uradio 2009. godine. Tek kada je italijanska književnica Marilina Veka, koja je pisala o Francuzu, koji takođe nosi srce kidnapovanog Srbina, gostovala u Beogradu čulo se i za roman “Srpsko srce Johanovo”.

Od tada roman je doživio 13 izdanja (posljednje izdanje štampano je u tiražu od 10.000 primjeraka), tri izdanja na ruskom jeziku, u tiražu od po 10.000 primjeraka, objavila je izdavačka kuća “Flavian pres”, a poznati pisac protojerej Aleksandar Torik prilagodio je roman ruskom čitaocu. Veselin Dželetović je besplatno dao autorska prava izdavaču, kako bi se istina o stradanju Srba na prostorima Kosova i Metohije pronijela i Ruskom federacijom. Roman je objavljen u Jermeniji i promocija je održana u Jerevanu. Potresna priča o stradalnom Jovanu podstakla je mnoge autore da pišu o ovom romanu. Napisano je preko 30 pjesama, dva romana, napisan je scenario i besplatno dostavljen autoru romana…

Otac Vojo Bilbija je uz gitaru ispjevao poemu, od čega je napravljen i CD. Srpski narodni guslar, Milorad Šarović pjeva poemu uz gusle, čak su i reperi objavili video sa poemom. Širom svijeta, na mnogim recitalima i takmičenjima, đeca i mladi učestvuju upravo sa ovom poemom. Autor je za roman dobio Specijalno priznanje Akademije “Ivo Andrić” i Orden Centralne kozačke vojske Ruske federacije, nekoliko istaknutih režisera izrazilo je želju da snimi film po ovom romanu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 − three =