Promocija knjige eseja Sa okusom soli autora dr Zorana Živkovića


Knjiga eseja dr Zorana Živkovića Sa okusom soli biće predstavljena u srijedu, 29. novembra u holu Akademije znanja u Budvi. Organizator promocije koja počinje u 18 časova je Narodna biblioteka Budve, a učestvuju dr Zoran Živković, autor i Stanka Stanojević, moderator.

“U naslovu ove knjige je i zaista zvuk, i to čuvene pesme poznatog italijanskog kantautora Đina Paolija „Sapore di sale, sapore di mare”. Ta pesma, koja je prepoznatljivi muzički lajtmotiv italijanskih filmova koji evociraju sećanje na duh Italije i Mediterana, posebno u šezdesetim godinama prošloga veka, kod nas je poznata zahvaljujući Arsenu Dediću i njegovom popularnom prepevu „Sa okusom soli”.
I Felini, i Stanić, kao i Dedić, čine mediteranski trio čiji uticaj, ako ga je zaista bilo, sad bih želeo da je bio i veći i značajniji. I to ne samo na mene samog, i ne samo na svet koji znam.
I kao što sam Mediteran predstavlja jedinstveni i magični mozaik svih svojih nebrojenih različitosti, tako iz dela ove trojice umetnika, na originalan, različito pojedinačan način, isijava to suštinsko mediteransko, kao najdublje u njima, što se sobom samim podrazumeva, i ne prevodi, i ne objašnjava.” – bilježi autor u odjeljku Umesto predgovora.
Zoran Živković je rođen 1958. godine u Novom Sadu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na kojem je magistrirao i odbranio doktorsku disertaciju na temu: Mediteranski svet u srpskoj književnosti.
U posljednjoj deceniji proteklog vijeka obavljao je u Vladi Savezne Republike Jugoslavije dužnosti u oblasti prosvjete, kulture i informisanja, a 1993. bio je i sekretar Jugoslovenskog odbora za obilježavanje sto godina od rođenja Miloša Crnjanskog.
Od 2001. godine do 2007. bio je rukovodilac novinsko-izdavačkog sektora Službenog lista SRJ, da bi potom sve do novembra 2011, bio i glavni i odgovorni urednik Nolita.
Obavljao i dužnost predsjednika Upravnog odbora Njegoševe zadužbine u Beogradu. Objavio je više naučnih radova u stručnim časopisima, kao i veći broj članaka u dnevnim i nedjeljnim listovima u Srbiji I Crnoj Gori.
Objavio je knjige: Mediteranski svetionik, za koju je 2020. dobio nagradu Vukove zadužbine za nauku, a godinu kasnije i knjigu eseja Sa okusom soli.
Urednik je u Zavodu za udžbenike.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × four =