Program XXXVI festivala „Grad teatar“ za subotu, 9. jul


U subotu, 9. jula, u 21 čas, na Trgu pjesnika, otpočeće književni program „Grada teatra“, gostovanjem Igora Štiksa koji će predstaviti svoju knjigu pod naslovom „W“.

Igor Štiks rođen je 1977. godine u Sarajevu. Pisac je i univerzitetski je profesor. Objavio je nagrađivane romane „Dvorac u Romanji” (2000) i „Elijahova stolica” (2006), koji su do danas prevedeni na petnaest jezika, te „Rezalište” (2017) i „W” (2019). Predstava „Elijahova stolica”, u režiji Borisa Liješevića, osvojila je Grand Prix BITEF-a 2011. Liješević je kasnije režirao i njegove drame „Brašno u venama” i „Zrenjanin”. Kod Bloomsburyja objavljuje 2015. studiju „Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship”. Kourednik je zbornika „Citizenship after Yugoslavia” (2012), „Citizenship Rights” (2013) i „Welcome to the Desert of Post-socialism” (2015). Sa Srećkom Horvatom napisao je esej „Pravo na pobunu” (Fraktura, 2010), a nedavno je objavio knjige „Aktivistička estetika” (2021) i „The New Balkan Left: Struggles, Successes, Failures” (s Krunoslavom Stojakovićem, 2021). S Vladimirom Arsenijevićem uređuje ediciju „Zajednička čitaonica”. Štiks je i autor knjige pesama „Povijest poplave” (2008). Za svoj književni i javni rad dobio je francusko odlikovanje Vitez umetnosti i književnosti.

U opisu romana W”se navodi da Igor Štiks “prepoznatljivo veštim i na mnoge načine nesvakidašnje oblikovanim pripovedanjem čitaoce uvodi u pažljivo složen i sadržajan svet priče, zavodljiv i pametan, neobičan koliko i moguć”.

Boris Liješević, gost ove večeri na Trgu pjesnika, o romanu je rekao: ”W je Don Kihot našeg doba. Protivnik je savremena kapitalistička civilizacija. W postavlja zamke, nagazne mine o koje se protivnik razbija. Međutim, kao u bajci, junak odsječe aždaji glavu, a izniknu tri nove. Zapitamo se da li borba ima smisla ako je aždajinih glava sve više? Ima. Jer se jasnije vidi da je protivnik čudovište”.

Moderator večeri je Jelena Nidžović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − fifteen =