Podgorica, Moderna galerija – Otvorena retrospektivna izložba slika Slobodana Boba Slovinića

 

U organizaciji JU Muzeji i galerije Podgorice, u utorak, 6.februara 2018. godine, u izložbenom prostoru Moderne galerije otvorena je izložba Slobodana – Boba Slovinića pod nazivom “Izbor iz retrospektive”. Na izložbi je prezentovano 90 djela iz 22 ciklusa bogatog, višedecenijskog opusa umjetnika koji obuhvata period od ranih šezdesetih godina dvadesetog vijeka do danas. Izložbu prati monografija o umjetniku u izdanju Narodnog muzeja Crne Gore, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice. Takođe, uz izložbu je i bogato opremljen kolorni katalog na 64 strane u kojem se nalazi tekst Petrice Duletić, istoričarke umjetnosti o ovoj izložbi, prikaz izabranih radova i biografija autora.

Slobodan Bobo Slovinić rođen je 1943. u Budvi. Rano djetinjstvo proveo u Budvi i u Kotoru. Srednje obrazovanje stekao na Cetinju i u Titogradu, maturirao je 1961. u gimnaziji „Slobodan Škerović”, u Titogradu. Diplomirao je 1966. na Akademiji za primijenjene umjetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture, u klasi profesora Đorđa Krekića. 

Prvi put se predstavio 1961. godine na grupnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu u Podgorici. Za vrijeme studija izlaže sa prijateljima u kafani „?” u Beogradu. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1965. u Modernoj galeriji u Podgorici. Do sada je imao preko 50 samostalnih i više od 300 grupnih i kolektivnih izložbi u našoj zemlji i u inostranstvu. 

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među kojima: 1977. Nagrada „Oslobođenja Titograda” za slikarstvo; 1980. Prva nagrada „Zimskog salona”, Herceg Novi; 1983. Nagrada za slikarstvo „Grada Breseja”, Francuska; 1984. Nagrada Fonda „Moša Pijade”, na XVIII Likovnom salonu „13. novembar”, Cetinje; 1987. Prva nagrada salona „13. novembar”, Cetinje; 1988. „Počasna nagrada” za slikarstvo Saveza francuskih umjetnika, Pariz; 1989. Nagrada za slikarstvo „Le Franc Bourgeois”, Bresej; 1990. „Novembarska nagrada” za slikarstvo, Budva; 1990. „Trinaestojulska nagrada” Crne Gore; 1995. Plaketa „Beli anđeo” za slikarstvo, Prijepolje; Istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od 2010. Član je ULUCG-a i ULUPUCG-a od 1968. Izabran 1978. za sekretara Odbora za likovne umjetnosti CANU. Postao 1982/1983. član „Maison des Artistes” u Parizu. 

Autor je knjiga: „Pariski zapisi” iz 1996; „Umjetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore” iz 2010; „Ars Libris” iz 2013. Osim slikarstva i likovne kritike, bavi se enterijerom i dizajnom, živi i stvara u Podgorici i u Budvi. 

Za više informacija o cjelokupnom stvaralaštvu umjetnika, kliknite na njegovo ime: SLOBODAN BOBO SLOVINIĆ.

Izložbu je otvorila gospođa Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti. Ona je kazala da je izložba retrospektivnog karaktera i da obuhvata pet različitih umjetnikovih disciplina sa radovima iz cjelokupnog autorovog opusa. Svu tu različitost povezuje jedinstven umjetnikov rukopis u kome se ogleda borba između emocionalnog i racionalnog, kao i dijalog između figuracije i apstrakcije, istakla je Petrica Duletić. Dio izlaganja Petrice Duletić dat je u video zapisu.

Autor izložbe Slobodan Bobo Slovinić, zahvalio se Sekretarijatu za kulturu i sport Podgorice i svim pojedincima koji su pomogli da se objavi monografija i organizuje retrospektivna izložba u Modernoj galeriji. Potom je evocirao uspomene na prvu samostalnu izložbu organizovanu u ovoj galeriji u Titogradu 1965. godine i na period neposredno nakon te izložbe. Obraćanje autora dato je integralno u sljedećem video zapisu.

 

DIO IZLOŽENIH RADOVA

 

POŚETIOCI NA OTVARANJU IZLOŽBE

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen + 12 =