Petrovac – Održano Muzičko veče posvećeno crnogorskom kompozitoru Branku Zenoviću

 

 

U neđelju, 15. marta 2015.godine, u velikoj sali SD „Crvena komuna“ u Petrovcu, održano je Muzičko veče povodom 80 godina rođenja i 10 godina smrti crnogorskog kompozitora Branka Zenovića. Muzičko veče je organizovala porodica Zenović uz pomoć JU Muzeji i galerije Budve, Spomen dom “Crvena komuna” u Petrovcu.

 

Muzicko vece posveceno Branku Zenovicu

 

Branko Zenović, kompozitor i dirigent; rođen na Krstacu -Reževići (Petrovac na Moru) 15. marta 1935. godine. Muziku studirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Od 1963. godine je neprestano u Radiju Crne Gore, izvršavajući brojne poslove i radne zadatke: od saradnika do glavnog i odgovornog urednika Muzičkog programa, VD direktora OOUR Orkestar i glavnog muzičkog producenta Radija. Bio je savjetnik glavnog i odgovornog urednika Radija Crne Gore. Prvi se u Crnoj Gori profesionalno bavio pisanjem aranžmana i komponovanjem zabavne muzike.

Najpoznatije melodije su mu: „IZGUBLJENI KORACI” (Yu izbor za Pjesmu Evrope, Beograd 1966.) i „MOMA PRIMORKINJA” (Dani Yu zabavne muzike, Opatija 74). Često je formirao i vodio manje instrumentalne ansamble, snimajući za ргоgram Radija i nastupajući širom Crne Gore. Pokretač i organizator je prvog festivala zabavne muzike u Crnoj Gori (Titograd 1965). U ulozi aranžera i klaviriste 1967. godine formira i vodi prvi džez (diksilend) ansambl u Crnoj Gori.

Kao dirigent Simfonijskog orkestra Radio-televizije Titograd i mješovitog hora „Stanko Dragojević” ostvario je veliki broj snimanja i javnih koncertnih programa, na kojima su učestvovali istaknuti domaći i strani umjetnici – solisti. Nastupao je u zemlji i inostranstvu.

Bio je član odbora za muzičku djelatnost CANU, direktor festivala muzičkih umjetnika Jugoslavije – „DANI MUZIKE SV. STEFAN – BUDVA”, potpredsjednik Saveza muzičkih umjetnika Jugoslavije, predsjednik udruženja muzičkih umjetnika Crne Gore itd.

Umro je 01.03.2005.g.


VAŽNIJI RADOVI:

„PRIMORKINJA” – igra za orkestar, KONCERTNA SKICA – za klarinet i gudače, „15. april 1979.” – svita za klavir i orkestar, dvije slike za orkestar -„LISTAJ, GORO” i „ LOVĆEN”, dvije horske rukoveti s pjesmama Crnogorskog primorja, „DIPTIH 6″ – radiofonsko (elektro – akustično) djelo i dr. Kompozicije su mu izvođene širom bivše Jugoslavije i u inostranstvu (Rusija, Bugarska, Slovačka, Rumunija, Holandija).

 

Branko Zenovic

 

U uvodnom dijelu Muzičke večeri, Igor Zenović je pozdravio prisutne u ime porodice Zenović. Nakon osnovnih biografskih podataka o svom ocu Branku Zenoviću, govorio je o njegovom radnom putu. Bez obzira što je Branko poslom bio vezan za tadašnji Titograd, postojala je jaka veza sa Paštrovićima, odnosno muzičkim temama sa tog podneblja, naglasio je Igor Zenović. Više u video zapisu.

 

Igor Zenovic

 

U nekoliko segmenata Muzičke večeri, obrade paštrovskih pjesama izvele su ženska klapa “Alata” iz Podgorice kojom rukovodi profesor Zoja Đurović i muška klapa “Assa Voce” takođe iz Podgorice, kojom rukovodi profesor Ilija Dapčević. Posjetioci su burnim aplauzom nagradili izvanredan nastup klapa i izvođenje paštrovskih pjesama: “Oj jelova goro”, “Što u dvore”, “Primorkinja konja jaše”, “Pošli zbogom”, “Ko vince pije”, “Savila se zlatna žica”, “Šetala se djevojčica”, “Pade cvjetak nerandže” i “Junak junaka”. Fragmentarni snimak izvođenja ovih pjesama nalazi se u video zapisu.

 

Zenska klapa Alata

Muska klapa Assa Voce

Zenska klapa alata i muska klapa Assa Voce

 

Ono što je Muzičko veče učinilo posebno interesantnim bili su audio snimci odlomaka kompozicija Branka Zenovića, kao i prikazivanje djelova filma “Sudbina jednog orkestra” koji je snimila RTVCG “TV ARHIV”, 1975.godine. Slušajući audio snimke, nešto vremešniji posjetioci su se sa zadovoljstvom priśetili kompozicija koje su se rado i često izvodile na prostorima nekadašnje SFRJ. Problemi u radu orkestra na koje je ukazivao Branko Zenović prije 40 godina, a koji su prikazani u filmu “Sudbina jednog orkestra”, nažalost dobrim dijelom su i danas prisutni, odnosno nije se mnogo uradilo na njihovom rješavanju u zadnjih 40 godina. Više u video zapisu.

 

Branko Zenovic - diriguje orkestrom

Branko Zenovic - diriguje orkestrom 2

 

Na kraju Muzičke večeri, Nađa Zenović je recitovala pjesmu koju su napisale Kaća i Milja i na taj način iskazale ljubav koju gaje prema svome đedu. Igor Zenović je odsvirao omiljenu pjesmu svojih roditelja Lidije i Branka Zenovića. Više u video zapisu.

 

Igor i Nadja Zenovic

Igor Zenovic 2

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

Nakon završetka Muzičke večeri, na licima posjetilaca se ogledalo zadovoljstvo i zahvalnost porodici Zenović, koja je organizovala ovakvo veče, i na taj način između ostalog, spriječila zaborav na kompozitora Branka Zenovića koji je dao ogroman doprinos razvoju muzičke umjetnosti u Crnoj Gori.