Petrovac – Izložba “Autoportret sagledan kroz prizmu simbola” umjetnice  Rosande Jušković


Izložba slika “Autoportret sagledan kroz prizmu simbola”, umjetnice Rosadne Jušković biće otvorena 25. aprila 2023. godine u 19 časova u Galeriji “Marko K. Gregović”, Spomen dom “Crvena komuna”u Petrovcu.

Izložba se može pogledati do 16. maja 2023.godine.

Rosanda Jušković rođena 1985.godine na Cetinju gdje je i završila  Srednju Likovnu školu Petar Lubarda, osnovne akademske studije je završila na  Fakultetu vizuelnih umjetnosti, Univerzitet Mediteran 2016. godine u Podgorici – studijski program: Dizajn vizuelnih komunikacija. Specijalističke (2019) i magistarske studije (2020) je završila na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, Univerzitet Mediteran, Podgorica.

Izložbe:

• Godišnja izložba SLŠ Petar Lubarda, Univerzitet Donja Gorica, 2014.

• Grupna izložba maturskih radova, Nacionalna biblioteka Crne Gore Đurđe Crnojević,

 Cetinje 2016.

• Grupna izložba Svjetski dan grafičkog dizajna, Matica crnogorska, ogranak Cetinje 2016 .

• Grupna izložba, Fakulteta vizuelnih umjetnosti, Podgorica 2019.

…”Autoportret sagledan kroz prizmu simbola naziv je triptiha koji  predstavlja hronološki praćen tok ciklusa života, preispitujući ljudsko biće i okolinu u kojoj se nalazi kroz različite nivoe postojanja. Riječ je o dvadeset i jednom radu, podijeljenih u tri dijela, koji zajedno čine cjelinu.U idejnom aspketu, triptih je prvenstveno zasnovan na filozofiji,  pa nazivi dvadeset i jednog rada  potiču iz filozofskog rječnika (latinskog, grčkog i njemačkog porijekla), dok su u praktičnom domenu pojmovi predstavljeni kroz fotografiju i simbole iz različitih oblasti, ali je veoma važna i uloga simbola iz različitih naučnih oblasti, koji upotpunjuju svaki od radova.                                     

Proces stvaranja rada trajao je dvadset i jedan dan, koliko triptih broji radova, pa se isti može smatrati i nekom vrstom vizuelnog dnevnika, zasnovanom na konceptu eksperimentalne prirode”…,  dio teksta iz kataloga koji prati izlozbu, autor Rosanda Jušković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − 1 =