Objavljen zvanični Web sajt kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”


Danas je, uz veliko interesovanje javnosti, objavljen zvanični Web sajt kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”:

www.budvaboka2028.me

Ova bogata Internet prezentacija upoznaje nacionalnu, evropsku, ali i svetsku javnost sa svim aspektima kandidature Budve sa Bokom za ovu prestižnu evropsku titulu. Na slikovit i činjenicama potkrepljen način govori o tome zašto i kako je grupa građana iz svih opština Boke još 2018. godine hrabro pokrenula kandidaturu, povezala se sa brojnim domaćim i stranim kulturnim, umjetničkim i društvenim organizacijama, institucijama, projektima i pojedincima, izgradivši jak internacionalni tim koji je postigao ogroman uspeh i doveo Budvu i Boku do finala takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu.

“Uz mnoštvo podataka, fotografija, dokumenata, ilustracija, slajdova i Internet linkova Web sajt www.budvaboka2028.me predstavlja Evropsku prijestonicu kulture, najveći kulturni projekat u istoriji Evropske unije, dosadašnje, trenutne i buduće prijestonice kulture širom Evrope, pozitivne promene i sjajne rezultate koje im je titula donela, važnost i metode transformacija gradova i regija kroz kulturu i kreativnost.”, rekao je Dušan Kaličanin, pokretač i koordinator kandidature.

Sa druge strane, zvanični Web sajt kandidature prikazuje istorijat, hronologiju aktivnosti, pokretače, tim, saradnike, uspostavljena međunarodna partnerstva, medijske istupe, organizovane događaje, dobijene podrške, program, postignute uspehe i planirane naredne korake projekta “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”.

“Kako EU pravila kandidature i nalažu Web sajt www.budvaboka2028.me je interaktivan, okrenut stvaraocima u kulturi i umjetnicima, ali građanima svih starosnih doba i interesovanja, daje im mogućnost i poziva ih da se uključe u kandidaturu, da pošalju i realizuju ideju, predlog, projekat; da postanu saradnik, volonter, partner; da postave pitanje, daju kritiku ili pohvalu, da predlože rešenje.”, dodao je Kaličanin.

“Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” svojim zvaničnim Web sajtom poziva građane da se uključe u kreiranje i unapređivanje kandidature, da je shvate i osete kao svoju, da se kroz nju izraze, prepoznaju izazove i daju rešenja, uvereni da 20. septembra 2023. godine iz Brisela možemo očekivati radosnu vest da je po prvi put u istoriji Crna Gora dobila Evropsku prijestonici kulture!

Podsećamo da je Vlada Crne Gore podržala kandidaturu “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” svojim

Zaključkom br. 04-2537-2 od 19.5.2021. godine, uzimajući u obzir značaj i benefite predmetnog projekta i zadužila Ministarstvo da pruži svu neophodnu podršku pokretačima i partnerima u realizaciji ovog velikog nacionalnog poduhvata. Zato je od velikog značaja da se građani, mediji i svi društveni akteri uključe u promociju i razvoj ovog jedinstvenog projekta. Pozivamo građane da posete Web sajt www.budvaboka2028.me , da ga sa ponosom pošalju prijateljima u zemlji i svetu i da ga šeruju društvenim mrežama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × five =