Nagrada za Elku Njegolovu

 

 

Organizatori kulturne manifestacije “ĆIRILICOM”, koja je u toku u Budvi, Narodna biblioteka Budva i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, dodijelili su sinoć u Budvi, nagradu “Sveti Stefan Štiljanović”, poznatoj bugarskoj pjesnikinji i direktorici Slovenske akademije književnosti i umjetnosti iz Varne u Bugarskoj ELKI NJEGOLOVOJ.

Odluku o nagradi Njegolovoj, donio je žiri: Mila Baljević, direktorica JU Narodna biblioteka Budva, Radomir Uljarević, predsjednik Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore i predsjednik žirija, prof. dr Siniša Jelušić.

Nagrada se sastoji od Povelje i novčane nagrade, od 700 eura.  

Kako je saopšteno u obrazloženju, nagrada se dodjeljuje, za doprinos očuvanju ćiriličnog pisma i saborne istine, koju ćirilica posvjedočuje i javlja čovjeku i svijetu.

Uručujući nagradu bugarskoj pjesnikinji, predsjednik žirija prof. dr Siniša Jelušić je kazao, da ga raduje, što je nagrada uručena poznatoj pjesnikinji i poznatom stvaraocu, autorki preko dvadeset knjiga, od kojih su polovina objavljene u inostranstvu, a čije su knjige prevedene na mnogim jezicima u svijetu. Njegolova je istaknuta intelektualka stvaralac, direktorica Medjunarrodne asocijacije pisaca Balkana, urednica književnog časopisa Znaci, dobitinica mnogih priznanja, a njena je velika zasluga za očuvanje ćirilice u svijetu, kazao je pored ostalog, uručujući nagradu, prof. dr Siniša Jelušić.

Prilikom prijema nagrade, bugarska pjesnikinja Elka Njegolova se odrekla novčanog dijela nagrade u znak doprinosa za objavljivanjem knjiga pjesnika i pisaca u Crnoj Gori i sa velikim uzbudjenjem kazala, da joj je nagrada predraga.

Ja ću ovom nagradom, obogatiti moju biografiju, jer sam nagradu dobila u Crnoj Gori, zemlji ćirilice, a to mi je posebno drago. Ćirillica je naš doprinos svjetskoj riznici kulture i zato mora opstati, kazala je pored ostalog, bugarska pjesnikinja Elka Njegolova.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × four =