Muzički program “Grada teatra” otvorili maestro Bojan Suđić i hor “Virtuozi”


Muzički program ovogodišnjeg, 36. festivala “Grad teatar”, otpočeo je 14. jula u Manastiru Svete Trojice u Stanjevićima nastupom hora “Virtuozi” pod dirigentskim vođstvom maestra Bojana Suđića.

Maestro Suđić je, pozdravljajući publiku, kazao da je program započet molitvom “Oče naš” ruskog kompozitora Nikolaja Kedrova, koja je napisana prije tačno 100 godina.

“U godini u kojoj je ovaj kompozitor sa svojom porodicom emigrirao iz boljševičke Rusije ostavljajući iza sebe operske dane Boljšoj i Marinskog teatra, gdje je nastupao kao bariton i nastavio život u Berlinu i Parizu.”

U prvom dijelu programa izvedeni su biseri pravoslavne duhovne muzike kompozitora Stevana Hristića, Stevana Stojanovića Mokranjca i Sergeja Rahmanjinova, čije “Svenoćno bdenije” predstavlja i nezaobilazan repertoar svih najboljih svjetskih profesionalnih horova, po svemu i jedno od najvrednijih i najzahtjevnijih djela horske muzike uopšte. Drugi dio koncerta su obilježile svjetovne kompozicije Mokranjca, Konstantina Babića i Milorada Kuzmanovića, koje pred horske pjevače postavljaju najveće zahtjeve u svim elementima vokalnog izraza.

Festivalski hor “Virtuozi” čine najbolji odabrani profesionalni pjevači iz Beograda i Novog Sada, dok je Suđić svakako najistaknutije dirigentsko ime u muzici današnjice na ovim prostorima. Već više od jedne decenije umjetnički je direktor Muzičke produkcije RTS, šef dirigent renomiranih ansambala – Simfonijskog orkestra RTS-a i Hora RTS-a, a umjetnički je direktor BEMUS-a.

Bojan Suđić i hor “Virtuozi” su se, na zahtjev publike, vratili na bis tokom kojeg su izveli Mokranjčevu “Petu rukovet”.

Nakon koncerta, Suđić je kazao da je publika bila predivna.

“Treba zaista doći do Stanjevića, jer horska muzika u posljednje vrijeme nije toliko popularna da bi se napravio jedan takav podvig. Čini mi se da je cijela publika više nego zadovoljna, jer je ovo jedan predivan ambijent i uopšte muzika u ovom ambijentu daje nešto novo što nismo imali priliku da iskusimo do sada”, istakao je Suđić i dodao da je manastir prije svega život, kao što je i hrišćanstvo život.

“Ono je u punoći i kompletno predstavlja život i sve ono što se u životu odigrava”, kazao je Suđić, zahvalivši se bratstvu Manastira Stanjevići na ukazanom gostoprimstvu.

On je dodao i da je vezan za ovaj prostor i Budvu, te da je htio da “Gradu teatru” podari muzički događaj koji će izvesti specifičan skup izuzetno nadarenih ljudi, prvi put ujedinjenih posebno za ovo veče.

Suđića će publika “Grada teatra” biti u prilici ponovo da vidi i čuje 30. jula na sceni Između crkava, kada će sa čuvenim violinistom Stefanom Milenkovićem održati koncert, a na repertoaru će biti Sen Sans, Paganini, Čajkovski i  Dvoržak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × two =