Muzeji i galerije Budve – Održana promocije knjige “Jazz Beat” autora Voja Šindolića

U subotu, 13. aprila 2019. godine, u 20 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” (JU Muzeji i galerije Budve) u Starom gradu, predstavljena je knjiga Jazz Beat autora Voja Šindolića iz Dubrovnika, koja govori o uticaju jazz-a na beat generacije i obrnuto. Predstavljanje knjige su organizovali NVO Feral i JU Muzeji i galerije Budve, i dio je manifestacije Budva Jazz – Tribute to Mimo, koju  je NVO Feral organizovao već četvrtu godinu u okviru projekta Budvanske hronike. Na predstavljanju je govorio Srđa Zlopaša iz NVO Feral, Marko Pavlović, istoričar umjetnosti i osnivač prvog jazz kluba u Budvi, Nikola Ivanović, saksofonista iz Gradske muzike Budva i autor Vojo Šindolić.

Publici se, ispred JU Muzeji i galerijeNVO Feral koji su zajedno organizovali ovo veče, obratila moderatorka Itana Lalović, riječima: „Dame i gospodo, dobrodošli u Modernu galeriju “Jovo Ivanovic” na promociju knjige Jazz Beat i predstavljanje autora Voja Šindolića iz Dubrovnika. Večeras imam dvostrulku ulogu, i obraćam Vam se i ispred NVO Feral i ispred JU Muzeji i galerije Budve, koji su zajedno organizovali ovo veče, koje je dio dvodnevne manifestacije Budva Jazz – Tribute to Mimo, koju Društvo Feral organiziju već četvrtu godinu zaredom, a sve je počelo kao manifestacija u čast velikog budvanskog džez trubača Mima Mitrovića, čije je djelo relevantno i kada govorimo o svijetskim okvirima. Ove godine, centralni događaj manifestacije jeste festival “Mimova zlatna truba”, na kome će se predstaviti mladi trubači iz cijele Crne Gore, i koji će imati čak tri laureata. Pozivamo vas da ispratite ovaj događaj, koji će početi sjutra u 18 časova, i odvijaće se na Trgu palmi. Nakon samog festival će uslediti koncert beogradskog jazz benda u sastavu Jelena Teunis, Ivan Ilić, Nemanja i Nikola Banović, Goran Potić, i pridružiće im se veliki crnogorski džezer Šule Jovović, kao specijalni gost.

Prije nego što predstavim večerašnje učesnike, želim da zahvalim svima koji su ovaj projekat podržali, a to su, Opština Budva, TOB, kompanije Rokler i Sanraf, Vodovod Budva, ŠOMO Budva, JU Muzeji i galerije, Grad teatar, Spajdermax, Tera Taxi i porodica Mima Mitrovića.

Večerašnji razgovor će voditi moj kolega Srđa Zlopaša, a učesnici su naši sugrađani Marko Pavlović i Nikola Ivanović, koji se bave džezom, i gaje ljubav prema toj vrsti muzike, i naravno autor Vojo Šindolić.“

U nastavku večeri, učesnici su autoru postavljali jako zanimljiva i konstruktivna pitanja, a mi vam u nastavku prenosimo dio u kom se Vojo Šindolić posebno osvrnuo na to kako je u Americi govorenje poezije počeo da prati džez, i da je preteča u tome bio San Francisko: „Postojalo je više filinga za pjesnike koji su govorili svoju poeziju u pratnji džez muzike, tako su i nastale neke „longplay-ke“. Naravno San Francisko je presudan i zbog hipi pokreta i svega što se događalo kasnije. Početkom ’67 imamo čuveni First Human Being u San Francisku u parku Golden Gate Park, potom imamo i Montreal i Woodstock. Tako da gledajući do ’55-e to je New York, a od ’55-e to je San Francisko.“

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine − 4 =