Moderna galerija – Otvorena izložba Luke Dedića

 

JU Muzeji i galerije Budve

 

U Modernoj galeriji u Starom gradu, 26.oktobra 2016.godine otvorena je izložba akademskog slikara Luke Dedića. Umjetnik se budvanskoj publici predstavio sa 25 radova – crteža i slika rađenih u tehnici ulje na platnu.

moderna-galerija-budva-izlozba-luke-dedica-1v

Luka Dedić

Rođen u Beogradu 12.12.1973. god. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti nа Cetinju, 2001. u klasi profesora Jakova Đuričića. Magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 2007. u klasi profesora Mila Grozdanića. 

moderna-galerija-budva-izlozba-luke-dedica-2

Samostalne izložbe:
2006 – Kuća Đure Jakšića, Beograd, izložba slika „Nesmotrenost…”
2007 – Galerija FLU, Beograd, izložba grafike „Anatomija grafike”
——–– Biblioteka „llija Garašanin”, Grocka, izložba slika „Nesmotrenost…”
——–– Medija Centar, Beograd, izložba slika „I dalje nesmotrenost”
2008 – Raška, izložba slika
2009 – Galerija „Ikar”, Zemun, „U potrazi za izgubljenim optimizmom slike”
——–– Gal. „Avangarda”, Beograd, slike
——–– Gal. „ULUS”, Beograd, „Lična kolekcija”, litografije
2011 – Dom kulture Smederevo, povodom manifestacije „Dani poezije”
2013 – Dom kulture „Braća Stamenković”, Beograd, slike
2014 – Galerija ULUS, Beograd, „Iz podnebesja”
2014 – Velika galerija SKC, Beograd
2015 – Kuća Kralja Petra, 8 soba 8 umetnika

Nagrade:
2001 – Nagrada studentske izložbe za grafiku па Cetinju
2007 – Nagrada Krajiškog likovnog salona

Jurija Gagarina 75, Beograd
Tel: 0600117133 dedicluka@gmail.com

moderna-galerija-budva-izlozba-luke-dedica-3

Prenosimo tekst Chrisa Popovica iz kataloga koji prati izložbu. Pogledajte dio radova koji su izloženi u Modernoj galeriji.

Pogled Luke Dedića na jedan drugačiji, zagonetan svet

Već je na prvi pogled jasno koliko je čudan svet slika Luke Dedića. Njegove slike su naseljene zagonetnim stvarima, pa prve asocijacije koje bude kod posmatrača jesu melanholija i napuštenost propraćene brigom, što neminovno provocira. Dakle, susret sa Dedićevim svetom nije samo razigrana zbrka, već, naprotiv, višeslojni I višeznačni doživljaj. Uznemirenost posmatrača pojačava i utisak o nemogućnosti njihove interpretacije, a ta hermetičnost je unaprijed planirana i namerno ostvarena.

moderna-galerija-budva-izlozba-luke-dedica-4

Slikarska sloboda Luke Dedića je bezgranična. Ona se ne obazire na kritiku, niti se pokorava granicama umetničkih pravaca, sa kojima se Luka upoznao još u ranom detinjstvu. Naprotiv, on koristi različite elemente koji su se pojavljivali u istoriji umetnosti, slobodno koketira sa njima i pušta ih da uplove u njegova dela, čime podriva očekivanja koja se vezuju za striktno određen stil. Tako svojom fantastičnom realnošću aludira na surealiste Žana Miroa i Salvadora Dalija, a način nа koji slika senke podseća na Đorđa de Kirika. Dalje, na pojedinim slikama mogu se otkriti uticaji kubizma, a onda se opet približi Art Brutu, onom subverzivnom pravcu koji se udaljava od akademske umetnosti, koji je inspirisan umetnošću dece, amatera i osoba ometenih u razvoju. Dedićevo obilno znanje I brojne reference, nenametljivo se upliću i daju pečat njegovoj umetnosti.

moderna-galerija-budva-izlozba-luke-dedica-5

moderna-galerija-budva-izlozba-luke-dedica-6

moderna-galerija-budva-izlozba-luke-dedica-7

U svetu Dedićevih slika sve vrvi od različitih sadržaja i predmeta: to bi mogle da budu cevi, rolne papira ili kartona, a među njima katkad zalutaju i prilike nalik Ijudskom torzou, ili zagonetni tehnički objekti. U njemu je moguće videti mnogo toga što se inače nе može sresti, pa sve vreme oko posmatrača klizi sa jednog detalja na drugi. Umetnik svoje predmete postavlja u prostor onako kako se njemu dopada, oni su uvek zbijeni i tesno isprepletani uz pažljivo ispunjavanje i poslednjeg međuprostora. Dedić godinama plete ovu mrežu, u kojoj se ne snalazimo, kao u lavirintu, pa mreža sadržaja deluje zapanjujuće upečatljivo.

moderna-galerija-budva-izlozba-luke-dedica-8

moderna-galerija-budva-izlozba-luke-dedica-9

Luka Dedić svesno gaji veštinu deteta da stvari oko sebe prikuplja sa radošću i da ih elementamo posmatra. On se poigrava, na prvi pogled dečijom logikom oblikovanja, ali pažljivim posmatranjem otkrivamo mnoštvo nestvarnih predstava koje se presecaju, uz bojene modulacije i perspektive za koje je neophodan klasičan umetnički studij. Istovremeno, Dedić asocira nа čoveka sa sakupljačkom strašću, onog koji ništa ne može da odbaci i usled nedostatka prostora popunjava svaki međuprostor svoga stana. Ista osobina se pojavljuje u njegovim slikama u kojima se sakupljeno može naći u različitim posudama, ako je neophodno, čak i u okamenjenim Ijudskim stopalima. Poznato je da su sakupljači uglavnom srećni Ijudi, ali Dedić to doživljava ambivalentno. Na slici u potrazi za izgubljenim optimizmom neobični Ijudi se voze autobusom, unaokolo, sa svim svojim nakupljenim stvarima. Čak je i krov autobusa natovaren do pucanja, pa imamo utisak da će se slomiti pod teretom i sve zajedno baciti u propast. Zamisao sakupljača se ovde raspršuje i ukazuje na uznemirujuće poruke. Suštinska tema je neprihvatanje opasnosti.

moderna-galerija-budva-izlozba-luke-dedica-10

moderna-galerija-budva-izlozba-luke-dedica-11

Slikarstvo Luke Dedića je hod po žici, baš zbog obilja stvari koje treba ukrotiti. Kada prostor slike dospe do tačke eksplozije, оn joj suprotstavlja strogost, slikajući veliki, pravougaoni krst koji liči na propeler, preko svog fundusa predmeta i na taj način postiže red. Sa druge strane, ponovo uspostavlja kompoziciju na nivou crteža kao na primeru slike Igralište, na kojoj spiralni štap karusela definiše osnovu slike. Konstrukcija i nјеnе blage senke uređuju raspodelu predmeta u polju, a sve zajedno stvara utisak da se ovde sve vrti i da će istog trenutka poleteti. Ovako stvoren prostor podseća na napušten cirkus. Na drugim slikama polazi od centralne perspektive, od šahovskog polja, linearnom mrežom, koja svojim oštrim linijama kontrira „slikarsko” mekim predmetima.

moderna-galerija-budva-izlozba-luke-dedica-12

moderna-galerija-budva-izlozba-luke-dedica-13

moderna-galerija-budva-izlozba-luke-dedica-14

Suprotstavljeni polovi slikarskog i linearnog se povezuju stvarajući decentno jedinstvo. Ovi koraci su potrebni da bi se na slici napravio red. Umetnik, dakle, uvodi red u haos i ograničava eksplozivno i nadiruće. Na ovaj način uređen prostor postaje paradoksalan: poznat, a ipak stran, skučen, a ipak veliki. Tako se otvaraju privlačni međuprostori u kojima Novo postaje opipljivo i zamislivo.

Luka Dedić poznatoj realnosti oduzima snagu značenja. To može da uznemiri, ili da fascinira. Kao kada bi se pogledom spuštenim na ove sadržaje, kao čarolijom, stvarao neki drugi svet.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve + twelve =