Međunarodni sajam Podgorica – Na krilima riječi


Knjiga eseja “Uz(let) riječi”, autorke Zorice Joksimović, novo je izdanje Narodne biblioteke iz Budve, a o njenom bogatom stvaralaštvu, na 16.Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga govorila je pjesnikinja Stanka Stanojević.

U susretu sa publikom podgoričkog sajma, Zorica Joksimović je istakla da se ovom prilikom osjeća uzvišeno i posebno, jer sa dragim ljudima dijeli taj osjećaj leta riječi.

-Riječi negdje tihuju u nama kao ptice stanarice, moja riječ je tako poletjela u različite forme, kritike, esejistike, poetskog izraza, ali teško je govoriti o sopstvenom radu”, kazala je ona.

Pjesnikinja Stanka Stanojević istakla je da je esejistička forma, zapravo književna forma na granici u kojoj se Zorica Joksimović bavila najrazličitijim temama i ličnostima iz svijeta umjetnosti. Predstavljanje je proteklo u znaku čitanja odlomaka iz stvaralaštva Zorice Joksimović.

Zorica Joksimović je profesorica crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti u JU „Druga osnovna škola“ u Budvi i već više od 30 godina radi u nastavi.
Radila je kao jedan od prvih novinara Radio Budve. Autorka je knjige kratkih priča „Od vode i kamena do priče i pričanja – po motivima budvanskih legendi” (Budva, 2015) koja je prevedena na engleski jezik –“From water and stone to story and storytelling Budva”, 2017. objavljena od strane JU Narodna biblioteka Budve i NVO „Talas”.
Zastupljena je u monografiji proznog stvaralaštva crnogorskih autorki „Minervinim tragom” dr Sofije Kalezić.
Priča „Kadmo“ je dio izabranih u Antologiji proznog stvaralaštva crnogorskih književnica koju je priredila dr Sofija Kalezić. Kao recezentkinja, Joksimović se pojavljuje u izdanjima: “Grebeni od kostiju” Borisa Jovanovića Kastela, zbirke dječije poezije Velimira Ralevića Zubatorepati stvor i Javke iz samoće, zbirke lirskih zapisa Miraša Martinovića “Sveska od maslinina lišća” i “Dan i noć u Butui”, romana “Bolnica” Miša Gaćinovića.
Eseji Zorice Joksimović objavljivani su u knjizi o Branki Bogavac – “Branka vitez umjetnosti” I i II, priređene od strane Jovane Došljak, u Književnim novinama, Tokovima, Vijestima, Monitoru kao i časopisima za njegovanje kulturne baštine Odzivi i Komuna. Objavljuje tekstove na portalima za kulturu i kulturnu baštinu Crne Gore butua.com i montenegrina.net. Suosnivač je NVO Talas, koja se bavi afirmacijom i publikovanjem dječijeg stvaralaštva, kao i razvijanjem medijeske pismenosti kod djece, u sklopu kojeg su organizovane radionice Kreativnog pisanja. Urednica je zbornika dječijih radova “Naši pješčani zapisi”, Budva 2018, “Bajka je majka” 2019. kao i autorka multimedijalnog projekta “Riječi i izrazi moga kraja”. Učestvuje u mnogim kulturnim međunarodnim projektima (Kulturno–obrazovni međunarodni projekat.
Živi i stvara u Budvi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


six − 3 =