Grad teatar – Održan koncert Vladimir Domazetović Trija

 

FINAL plakat GT 28 - 250

 

U subotu, 02. avgusta, u crkvi Santa Marija, nastavljen je muzički program ovogodišnjeg festivala nastupom Vladimir Domazetović Trija. Pored Vladimira Domazetovića, u triju sviraju i Veljko Klenkovski i Katarina Stanković.

 

Budva - Koncert Vladimir Domazrtovic Trija

 

Pijanista Vladimir Domazetović rođen je u Baru. Kao najmlađi student Univerziteta Crne Gore, u šesnaestoj godini upisuje Muzičku akademiju u Titogradu. Studirao je kod profesora Vladimira Bočkarjova u čijoj klasi je 2003. godine i magistrirao. U periodu od 1995. do 1998. boravi u Parizu, gde na Visokoj školi Alfred Korto, u klasi profesora Marijana Ribickog stiče diplomu pijaniste-izvođača. Laureat je republičkih i saveznih takmičenja bivše Jugoslavije. Pobjednik je Prvog međunarodnog pijanističkog takmičenja u Novom Sadu (1992), iako se kao petnaestogodišnjak takmičio u studentskoj kategoriji. Dobitnik je druge nagrade na međunarodnom takmičenju u Rimu (1993) i finalista uglednog pijanističkog takmičenja u Senigaliji (1994). Koncertirao je više puta na festivalima Barski ljetopis, Grad teatar-Budva, Montenegro Music Festival, Nomus-Novi Sad… Ostvario je zapažene nastupe u Grčkoj, Bugarskoj, Rusiji, a često je svirao i u Parizu, u prestižnoj sali Alfred Korto, kao i u Poljskoj ambasadi i Jugoslovenskom kulturnom centru. Tokom 2008. godine održao je četiri koncerta u Srbiji u okviru Nacionalne koncertne sezone, kao i na međunarodnim festivalima u Baru i Cetinju, a gostovao je prvi put i u Londonu. Iste godine, Vladimir Domazetović je ostvario saradnju sa eminentnim gudačkim orkestrom Virtuosi di Praga iz Češke Republike, izvodeći  Bahov Koncert u f-molu, u okviru Barskog ljetopisa. U Podgorici je u Crnogorskom narodnom pozorištu s Beogradskom filharmonijom tumačio Klavirski koncert u b-molu Petra Čajkovskog, dok je sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom prvi put nastupio kada je imao samo 14 godina, svirajući solističku partiju u Mocartovom Koncertu u C-duru KV 467. Do sada je sa istim ansamblom, pored koncerata u Podgorici, nastupao i u Baru i Cetinju. Pohađao je seminare poznatih klavirskih pedagoga kao što su Konstantin Bogino, Žan Fasina, Vladimir Viardo i Žak Ruvije. Za ostvarene rezultate na polju umjetnosti dobio je visoka društvena priznanja koja su mu uručena od strane Centra za savremenu umjetnost-Podgorica, Skupštine opštine Bar i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU). Vladimir Domazetović je angažovan kao selektor muzičkog dijela programa festivala Barski ljetopis. Asistent je za nastavu klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

 

Vladimir Domazetovic

 

Veljko Klenkovski je rođen 1975. godine u Pančevu. Završio je srednju muzičku školu “Kornelije Stanković” u Beogradu, nakon čega nastavlja svoje školovanje u Parizu na konzervatorijumu “Žorž Bize” u klasi profesora Gi Deplija. Na “Conservatoire National superieure de region de Paris” diplomirao je sa najvišim ocenama u klasi profesora Ričarda Vijea. Dve godine kasnije magistrirao je sa pohvalama na “Ecole Normal de Paris” u klasi profesora Gi Deplija. 2008. magistrirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Nikole Srdića. Veljko Klenkovski osvojio je niz nagrada u zemlji i inostranstvu. Nastupao je kao solista sa Kraljevskim orkestrom iz Brisela, Beogradskom filharmonijom, Orkestrom RTS-a, Simfonijskim orkestrom iz Niša, beogradskim ansamblom “Dušan Skovran”, gudačkim orkestrom “Gudači svetog Đorđa”, Filharmonijom Nacija-Njemačka itd. Nastupao je i u mnogim kamernim ansamblima u zemlji i inostranstvu od kojih se najviše izdvajaju nastupi sa Gordanom Nikolićem, Hansjorg Šelenbergerom, Julijom Hartig, braćom Kapison, zatim nastup na premijeri kamerne Opere “Zora D” Isidore Žebeljan itd. U toku svog dugogodišnjeg orkestarskog rada sarađivao je i sa mnogim eminentim dirigentima i muzičarima kao što su: Zubin Mehta, Kristijan Mandel, Beri Daglas, Muhai Tang, Leopold Hager, Pol Angerer i drugi. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda i nagrade za pedagoški rad. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu.

 

Veljko Klenkovski

 

Katarina Stanković (1976) završila je nižu i srednju muzičku školu “Josip Slavenski”u Beogradu. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu završila je u klasi prof. Sandre Belić. Specijalističke studije iz violončela na FMU u Beogradu završila je u klasi docenta Dragana Đorđevića. U toku školovanja usavršavala se na majstorskim kursevima violončelista Miloša Mlejnika, Lasla Meza i Ksenije Janković. Dobitnik je više nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima kao solista i kao član gudačkog kvarteta. Od 2000. do 2002. godine bila je član gudačkog kamernog orkestra “Gudači Svetog Đorđa”, sa kojim je nastupala na koncertnim turnejama u Sloveniji, Mađarskoj, Crnoj Gori… Kao član klavirskog trija “Azzuro” osvojila je I nagradu na međunarodnom takmičenju “Petar Konjović”. Usavršavala se na kursevima u Sloveniji i Austriji. Bila je član Balkanske kamerne akademije čiji je umjetnički rukovodilac klarinetista Ognjen Popović. Od 2002. godine stalno je zaposlena u grupi violončela u orkestru Beogradske filharmonije. Od 2012.godine radi na mjestu zamenika vođe grupe violončela Beogradske filharmonije.

 

Katarina Stankovic

 

PROGRAM

C.Saint Saens – sonata Op.167

Allegretto

Allegro animato

Lento

Molto allegro

L V. Beethoven – trio Op.11

Allegro con brio

Adagio

Tema sa varijacijama Allegretto

A.Grgin Concertino

 

Budva - Koncert Vladimir Domazrtovic Trija - 2