Grad teatar – Nastup ansambla „Metamorphosis“ i violiste Saše Mirkovića

 

Grad teatar 2013 - 445

 
 
 
U petak, 21. juna, na Svjetski dan muzike, počeo je muzički program ovogodišnjeg festivala. U saradnji „Grada teatra“ i festivala BEMUS iz Beograda na sceni između crkava nastupio je ansambl „Metamorphosis“ i violista Saša Mirković.

 

Ansambl Metamorphosis

 

Pored Saše Mirkovića, soliste i umjetničkog direktora ansambla, „Metamorphosis“ čine i Aleksandra Milanović, Mladen Drenić, Nataša Petrović, Đorđe Milošević, Uroš Jovanović, Marija Drenić i Bojana Dimković.

Na sajtu ansambla je navedeno: „Kamerni Ensemble Metamorphosis osnovan je 2005. godine na inicijativu violiste i umjetničkog direktora Saše Mirkovića. Ansambl je od nastanka posvećen izvođenju graničnih žanrova umjetničke muzike, kao što su nova muzika, world music, djela koja dotiču ili sadrže elemente popularnih stilova, ali i izvođenju dobro poznatih djela zapadno-evropske muzičke tradicije u „novom ruhu“ – u drugačijim, novim aranžmanima i scenskim postavkama, koji predstavljaju svojevrstan odgovor na savremeni trenutak, ukus publike i praksu muzičkog izvođenja u svijetu.

Ensemble Metamorphosis jedinistven je kolektiv ovih dimenzija u regionu. Fleksibilni aparat, koji u svojoj osnovi ima sastave od gudačkog kvarteta do gudačkog orkestara, ali i brojne mogućnosti proširenja, i to ne samo ekspanzijom izvođačkog tijela dodatim instrumentima, već i nekonvencionalnim sredstvima, kao što je upotreba elektronskog zvuka, mikstmedija i teatarskih elemenata. Sve ovo omogućava učešće ansambla u širokom spektru projekata – od „klasičnih“ koncertnih nastupa do savremenog muzičkog teatra, od Baha do Pjacole. Ovakva otvorenost, osim što dozvoljava prezentaciju eksperimentalnih djela i kompleksnijih muzičko-scenskih formi, ima za cilj i približavanje umjetničke muzike široj publici.

Od svog osnivanja 2005. godine, ansambl sarađuje sa vjerovatno najuspješnijim srpskim predstavnikom world music pravca, kompozitorom Goranom Bregovićem, sa kojim, u okviru projekata Orchestra for Weddings and Funerals, Tolerant Heart, Alcohol i Memoirs of Queen Margot, svira na brojnim turnejama, na festivalima i u koncertnim dvoranama širom svijeta – Teatar Tuluz, Filharmonija Esena, Avory Fisher Hall Linkoln centra, Carnegie Hall (Njujork), Walt Disney Hall (Los Anđeles), u dvoranama Luksemburške, Čikaške i Izraelske filharmonije, Opere u Sidneju, Palau de musica (Barselona)… Još jedan značajan projekat ansambla, ponovo obeležen žanrovskim prožimanjem umjetničke i popularne muzike je i cjelovečernji nastup sa svjetski poznatom violinistkinjom Vanesom Mej u februaru 2011. godine u Beogradskoj Ansambl Metamorphosis - 2areni, kao i originalni nastup na Festivalu Dani orgulja. Godinu 2012. obilježili su nastupi na festivalima u zemlji, kao i brojni drugi samostalni projekti. Tokom 2013. nastavlja se saradnja sa Goranom Bregovićem, na koncertima u Švajcarskoj, Austrji i Španiji, kao i rad na novom programu kojim se Metamorphosis predstavlja publici na festivalima “Grad teatar” u Budvi i BEMUS u Beogradu.”

Saša Mirković, violista,  rođen je u Čačku 1980.god.

Saša Mirković je aktivan kao solista i kao kamerni muziČar, sa posebnim afinitetom za savremenu umetničku muziku. Održao je veliki broj resitala i kameraih koncerata. Kao solista, član gudačkog kvarteta i član orkestra, učestvovao je na svim važnim manifestacijama u Srbiji (BEMUS, Tribina kompozitora,,,), kao i na koncertnim tumejama u inostranstvu.

Kao solista, na stupao je sa slovačkim kamernim orkestrom BogdanVarhal, Ansamblom Arte, Beogradskim kamernim orkestrom „Ljubica Marić”, Beogradskim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran”s Kamernim orkestrom Šlezinger, Simfonijskim orkestrom Vojske Srbije Stanislav Binički, Omladinskim simfonijskim orkestrom Jugoistočne Evrope, Kamernim orkestrom Univerziteta umetnosti u Kragujevcu i Ansamblom Metamorfozis čiji je osnivač i umetnički direktor.

Tokom svoje koncertne karijere, kao solista, član ansambala i orkestara nastupao je u Srbiji, Cmoj Gori, Italiji3 Mađarskoj, Rumuniji, GrČkoj, Švajcarskoj, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj, Islandu, SAD, Kanadi, Austriji, Australiji, Novom Zelandu, Hong Kongu, Švedskoj, Finskoj, Holandiji, Rusiji, Norveškoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, i u dvoranama kao što su Kamegi Hol? Ejvori Fišer Hol, Opera u Sidneju, sala Čikaške filharmonije, Volt Dizni Hol, Soni centar, Palata muzike u Barseloni, sala Berlinske filharmonije i mnogim drugim ….

Njegovo dosadašnje profesionalno angažovanje uključuje poziciju lidera sekcije viola u Ansamblu za novu muziku, Ansamblu ARTE, Beogradskom gudačkom orkestaru “Dušan Skovran”, Beogradskom kamernom orkestaru „LjubicaMarić”,   Kamernom   orkestru   “Šlezinger”,   kao   i   saradnju   sa Orkestrom Žebeljan i Beogradskom filharmonijom. Takođe je nastupao u okviru kvarteta Kontradance i Kon-trast. Saša je član i solo viola regionalnog No Borders Orchestra, Posvećen mu je veliki broj dela kako za solo instrument tako i za violu i orkestar.

Saša Mirković je dobitnik velikog broja prvih i specijalnih nagrada, među kojima se ističe Prva nagrada na takmičenju Talenti za 21. vek u Slovačkoj, koja mu je dala priliku da nastupa kao solista sa slovačkim kamernim orkestrom pod upravom violiniste Bogdana Varhala. Dobitnik je i više specijalnih priznanja za izvođenje savremene muzike. Angažovan je kao profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Program:

ANA Milosavljević – RED composition

 

Dobrinka Tabakova – Suite in old style

Ptelllde’. Fanfarefrom the balconies and backfrom the hunting
– Through mirrored corridors
– The rose garden by
moonlight
– Riddle ofthe barrel organ player

Postlude: Hunting andfinale

Dragana Jovanović – Vintage Concerto

Allegro
Adagio
Scherzo fugato
Finale

Astor Piazzola – Le Grand Tango

 

Aleksandra Vrebalov – Pannonia Boundless

 

Tekst u prilogu iz afiša Grada teatra
Fotografije: Slaven Vilus