Grad teatar – Najava programa za srijedu, 16. avgust


U srijedu, 16. avgusta, sa početkom u 21h, na Trgu pjesnika se nastavlja ovogodišnji književni program festivala gostovanjem pisca Dušana Kovačevića, prema čijem kultnom tekstu „Radovan Treći“ je rađena ovogodišnja festivalska koprodukcija. Dušan Kovačević je je jedan od dobitnika nagrade „Grada teatra“ za književno stvaralaštvo „Stefan Mitrov Ljubiša“, 1996. godine.

Dušan Kovačević, dramski pisac, romansijer, scenarista, pozorišni i filmski reditelj. Završio je osnovnu školu u Šapcu i gimnaziju u Novom Sadu 1968, a diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1973. Radio je kao dramaturg na TV Beograd od 1973. do 1978, docent na Fakultetu dramskih umetnosti od 1986.  do 1988, a od 1998. direktor je “Zvezdara teatra” u Beogradu. Dopisni član SANU od 2000, redovni od 2009. godine. Bio je ambasador Srbije i Crne Gore, a zatim Srbije 2005-2006. godine u Portugaliji. Živi u Beogradu.

Napisao je Drame: Maratonci trče počasni krug, Radovan III, Šta je to u ljudskom biću što ga vodi prema piću, Proleće u januaru, Svemirski zmaj (delo za decu u stihu), Sabirni centar, Balkanski špijun, Sveti Georgije ubija aždaju, Klaustrofobična komedija, Profesionalac, Urnebesna tragedija, Lari Tompson, tragedija jedne mladosti, Kontejner sa pet zvezdica, Doktor Šuster, Dinar po dinar, Generalna proba samoubustva, Život u tesnim cipelama, Kumovi, Rođendan gospodina Nušića i Hipnoza jedne ljubavi ; Filmske scenarije: Beštije ,Poseban tretman, Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, Sabirni centar, Urnebesna tragedija, Prizemlje – Underground, Profesionalac i Sveti Georgije ubija aždahu; TV drame: Povratak lopova, Dvosobna kafana i Zvezdana prašina; TV serije: Čardak ni na nebu ni na zemlji i Bila jednom jedna zemlja; Radio drame: 828 kilometara severno od prve varoši  i Bio čovek.

Dobitnik je Oktobarske nagrade Beograda (za scenario filma Sabirni centar, 1989); Nagrade “Zlatna arena” za najbolji jugoslovenski film (Festival jugoslovenskog filma, Pula, Balkanski špijun, 1984; Sabirni centar, 1989); Nagrade Sterijinog grada Vršca za tekst savremene komedije (Sterijino pozorje, Novi Sad, Maratonci trče počasni krug, 1974); Sterijine nagrade za tekst savremene drame (Sterijino pozorje, Novi Sad, Balkanski špijun, 1984; Sveti Georgije ubija aždahu, 1987; Dokotor Šuster, 2002); nagrade “Branko Ćopić” (“Novosti 8”, Beograd, za dramski tekst i scenario filma Balkanski špijun, 1985; za najbolje humorističko-satirično delo, Klaustrofobična komedija, 1988; za humor i satiru za komediju Urnebesna tragedija, 1992); nagrade “Joakim Vujić” (za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, Knjaževsko-srpski teatar, Kragujevac, 1987); nagrade “Miloš Crnjanski” (za knjigu Drame, Zadužbina Miloša Crnjanskog, Beograd, 1983); nagrade “Stefan Mitrov Ljubiša” festival “Grad teatar” (1996); nagrade “Radoje Domanović” (za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri, Fond “Radoje Domanović”, Beograd, 2007), nagrade “Zlatna palma” za najbolji film (Filmski festival Kan, 1995, Podzemlje); nagrade za najbolji scenario (Filmski festival Montreal, 1984, Balkanski špijun; 2003, Profesionalac), nagrade međunarodnog žirija kritike za najbolji film – FIPRESCI (Filmski festival Montreal, 2003, Profesionalac), Nagrade “Ivo Andrić” za ukupan životni doprinos srpskoj književnosti (2017), nagrade Udruženja filmskih umetnika Srbije za životno delo (2018).

Scenario za Profesionalca bio je nominovan među šest najboljih evropskih scenarija za 2003. od strane EFA (Evropske filmske akademije) u Berlinu; a film Ko to tamo peva dobio je “Čaplinovu nagradu” u Veveju. Film Ko to tamo peva po njegovom scenariju proglašen je za najbolji film jugoslovenske kinematografije nastao od 1945-1995. Filmski sajt IMDb je proglasio film Podzemlje — Underground za 223. od trista najboljih filmova svih vremena.

Sveti Georgije ubija aždahu izveden je u Grčkom nacionalnom teatru u Atini u februaru 1995. godine kao prvi ikad izveden srpski komad u Grčkoj. Profesionalac je igran u preko 40 inostranih pozorišta, pa i u prestižnom pariskom Theatre de la Ville u januaru 2004. godine, a 1995. je izveden u Njujorku (Off-Broadway). Između ostalog, izveden je u Teheranu na persijskom, u Španiji na galisijskom (galego) jeziku, u Barseloni na katalonskom, u Jerusalimu na hebrejskom, a u Turskoj se od 2012. godine igra svake sezone. Komad Lari Tompson — tragedija jedne mladosti izveden je 1998. na njujorškom festivalu i kao najbolja predstava festivala prikazan je u zgradi OUN za ambasadore u UN. Ta drama je u januaru 2005. godine imala premijeru i na Novom Zelandu. Balkanski špijun izveden je u Tokiju 2014. Drama Maratonci trče počasni krug izvođena je u Zagrebu, kao mjuzikl u Beogradu, kao opera u Austriji i Italiji, i kao opereta u Nemačkoj. Dr Šuster je izveden u Trstu i Tirani.

Samo u beogradskim profesionalnim pozorištima odigrano je preko 3000 predstava Kovačevićevih drama, koje je gledalo preko 2 miliona gledalaca. Njegove drame igrane su u preko 200 inostranih pozorišta i prevođene na njemački, engleski, francuski, italijanski, ruski, češki, slovački, grčki, poljski, makedonski, švedski, finski, mađarski, rumunski, bugarski, kineski, slovenački, turski, španski, katalonski, galisijski, portugalski, persijski, japanski i hebrejski. 

Moderator večeri je Bojan Munjin, novinar i pozorišni kritičar.

Iste večeri, 16. avgusta, na sceni Između crkava, sa početkom u 21 čas, biće izvedena prva repriza predstave “Radovan Treći” Dušana Kovačevića po dramatizaciji Vesne Radovanović, a u režiji Vita Taufera. Predstava nastaje na pedesetu godišnjicu pisanja teksta i koprodukcija je JUGrad teatraBudva i Narodnog pozorišta Sombor.

U riječi reditelja Vito Taufer je naglasio: „Dobre komedije su bolne. Kroz lica komedije gledamo i doživljavamo sami sebe, svoje životne situacije, svoje strahove, svoju sudbinu. Komične figure, na primer, pokušavaju da budu nešto što nisu. Ili u drugima gledaju nešto što ovi drugi nisu. Orgon u ‘Tartifu’ vidi svetog čoveka, a ne svinju i tako dalje… Mogućnost koju pruža pozorište, da se sa ugodne distance smejemo vlastitim velikim i malim glupostima i malim i velikim glupanima, velika je i korisna stvar i za društveno i za individualno zdravlje”.

Pored  Vita Taufera, reditelja  i Vesne Radovanović koja opotpisuje dramatizaciju,  autorski tim predstave čine i Lazar Bodroža, scenograf, Biljana Grgur, kostimografkinja, a originalnu muziku za predstavu komponuju Robert Pešut -Manjifiko i Aleksandar Pešut – Shatz.

U predstavi igraju: Ninoslav Đorđević, Biljana Keskenović, Marija Maša Labudović, Danica Grubački, Srđan Aleksić, Nemanja Bakić, Lazar Nikolić i Pavle Popović.

Predstava je na programskom repertoaru i 17. i 18.  avgusta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight − eight =