Grad teatar – Najava programa za neđelju, 16. jul


U neđelju, 16. jula, na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas, biće izvedena predstava Makedonskog narodnog teatra „Narodni neprijatelj“. Predstava je nastala prema istoimenoj drami Henrika Ibzena  u dramatizaciji Tamare Baračkov po prevodu Maje Trojanovske Ivanovske, a u režiji Nine Nikolić.

Tamara Baračkov, dramaturškinja je o predstavi napisala sledeće: “Konstatovati da je neki klasik dramske književnosti danas aktuelan, zvuči kao opšte mjesto. Ali, kada posmatramo dramu Henrika Ibzena ’Narodni neprijatelj’ (napisana 1882. godine), fascinantno je koliko dodirnih tačaka uočavamo između društva u kojem živimo, i onog koje se okreće protiv doktora Stokmana. U slučaju ove predstave, aktuelizacija podrazumeva, prevashodno, izoštravanje konteksta iz kog dramu čitamo, bez naročitih intervencija unutar samog teksta, koji većinom ostaje u svom izvornom obliku. Drama savršeno korespondira sa krizom sa kojom se naše društvo iznova suočava – kroz izopštavanje doktora Stokmana iz zajednice, Ibzen je vješto ogolio društveni konformizam i političko koristoljublje, pokazao mehanizam kojim se svaki pokušaj pojedinca da govori o sistemskoj nepravdi, automatski karakteriše kao izdajnički i zavjerenički.
Istovremeno, doktorovo ’stradanje’, posljedica je njegove težnje da ukaže na problem zagađene vode, što – u svjetlu ovdašnjeg buđenja svijesti o važnosti očuvanja životne sredine – Ibzenovu dramu čini još intrigantnijom za današnje čitanje i postavljanje”.

Predstava „Narodni neprijatelj“ dio je međunarodnog projekta Putevi heroja (The Ways of the Heroes) koji okuplja sedam partnerskih organizacija oko ideje umjetničkog preispitivanja jednog od najaktuelnijih pitanja koje zahtjeva hitnu akciju – zaštite životne sredine.
Projekat je finansijski podržan u okviru Kreativne Evrope (Creative Europe), programa Evropske Unije. Premijerno je izvedena u maju prošle godine i u kratkom periodu doživjela veliki uspjeh i dobila više priznanja i nagrada kako na domaćoj tako i na međunarodnoj festivalskoj sceni.

Pored Nine Nikolić, rediteljke predstave, i Tamare Baračkov, dramaturškinje, autorski tim čine, Višnja Vujović, scenografkinja, Ivana Karanfilovska-Ugurovska, kostimografkinja, Jorgos Dusos,  kompozitor, Karis Peklivanidis, koreograf, i Kris Jeger, dizajn svjetla.

U predstavi igraju: Igraju: Nikola Ristanovski, Zvezdana Angelovska, Darja Rizova, Jana Veljanovska, Lana Grpčevski, Blagoj Veselinov, Petre Arsovski, Saška Dimitrovska, Aleksandar Mihajlovski, Nino Levi i Martin Đorgoski.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − five =