Grad teatar – Na Trgu pjesnika gostovala Vedrana Rudan

 

Grad teatar Budva - 29

 
 

U subotu, 22. avgusta, na Trgu pjesnika, gostovala je poznata književnica i kolumnistkinja Vedrana Rudan. Sa autorkom je razgovarala mr Božena Jelušić, profersorica i teoretičarka književnosti i medijske pismenosti.

 

Trg pjesnika - Vedrana Rudan - 1

 

Vedrana Rudan je hrvatska književnica i autorica popularnog bloga “Kako umrijeti bez stresa”. Rođena je 1949. godine u Opatiji i živi u Rijeci „sa mužem stalno, a sa unukom povremeno. Nema psa zato što mnogo putuje“. Završila Pedagošku akademiju u Rijeci – kako sama navodi „srpski ili hrvatski“ i njemački jezik. U životu je, prije nego je postala poznata, radila razne poslove – bila je učiteljica, turistički vodič, sladoledžija, novinar za više hrvatskih novina, urednica na radiju… Poznata po svom nepristrasnom i sočnom jeziku, 1991. je dobila otkaz. Pravosnažnom sudskom presudom je 1993. vraćena na posao, ali joj je bilo onemogućeno da radi pa je sama dala otkaz. Godine 2003. odlučila je da će biti književnica. Piše kratkim, britkim stilom, duhovito, „bez dlake na jeziku“. Uzima u zaštitu one koji su ostali bez posla, sirotinju, ugrožene žene, običan narod… Članica je Hrvatskog društva pisaca, a knjige su joj prevođene na engleski, njemački, poljski, slovenački, ruski, francuski, makedonski, mađarski. Pozorišne predstave dramatizovane prema njenim knjigama igrane su u Rijeci, Zagrebu, Beogradu, Varšavi, Londonu, Santa Moniki u Americi, Budimpešti.

Napisala je knjige: Uho, grlo, nož, Ljubav na poslednji pogled, Strah od pletenja, Ja, nevjernica, Crnci u Firenci, Kad je žena kurva, kad je muškarac peder, Dabogda te majka rodila, Kosturi okruga Medison, U zemlji Krvi i idiota, Amaruši, a upravo je objavljena i knjiga Zašto psujem.

 

Vedrana Rudan

 

Božena Jelušić, je spisateljica i profesorica književnosti i medijske pismenosti u gimnaziji “Danilo Kiš” u Budvi. Diplomirala je i magistrirala na katedri za Opštu književnost sa teorijom književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Bavi se naučnim radom u oblasti teorije književnosti i filma, književnom istorijom Crne Gore, književnom kritikom i esejistikom, te metodikom nastave književnosti. Dobitnica je nacionalne nagrade „Oktoih” za rad u prosvjeti i „Novembarske nagrade” grada Budve, nagrade „Plamen strasti” koju na predlog novinara dodjeljuje kompanija „Gorki list” za posvećenost profesiji. Autorka/koautorka knjiga: „Kako je Budva sanjala Mediteran”, „Iskušavanje filma” (sa suprugom Matom Jelušićem), „Mitsko u Lalićevim romanima”, „Learning to change”, Čitanki od 1 do 4. razreda za gimnaziju, kolumnistkinja u dnevnom listu Vijesti. Civilna je aktivistkinja i dvije decenije je bila predsjednica NVO „Za bolji grad”, koja se borila za očuvanje ambijentalnih vrijednosti i graditeljske mediteranske baštine Budve i njene rivijere.

 

Bozena Jelusic

 

Od samog početka večeri na Trgu pjesnika, bilo je jasno da će ovo biti više zabavno, a mnogo manje književno veče. To je nagovijestila i autorka u uvodnoj riječi, kada je istakla da će govoriti samo o seksu, a ne o politici. U toku večeri postalo je jasno zašto ne i o politici, jer je na takvo pitanje pośetioca odgovorila: “pa zar tu ima neke bitne razlike”.

Moderator Božena Jelušić je pitala zašto piše takve knjige, što želi postići sa opisima žena i muškaraca. Autorka je odgovorila da joj je cilj da muškarcima otkrije veliku istinu što ustvari žene misle o njima. Odgovore na ovo i mnoga druga pitanja vezana za odabranu temu za koju se izjasnila na početku, pokušala je naći u direktnom kontaktu sa prisutnima na Trgu pjesnika, koji je ove večeri bio pretijesan da primi sve zainteresovane željne da čuju Vedranu Rudan.

Razgovor sa posjetiocima - 1Upravo odabrana tema i upornost autorke da od sagovornika dobije odgovore na pitanja za koje većina smatra da o njima ne treba govoriti čak ni pred iskrenim prijateljem, a kamo li javno se izjašnjavati, proizvodili su veoma komične scene. Da bi tema bila u potpunosti zaokružena, slikovito predstavljena, bez potrebe za dodatnim tumačenjem i prevođenjem, autorka je koristila sočne izraze i vulgarne riječi koje su mnogima parale uši, bar na javnom mjestu. Istina, način na koji ih je koristila, kao i naizgled potpuna ravnodušnost kod njihove upotrebe, nekako su i te riječi učinile da one ne budu tako strašne, postale su nekako prihvatljivije, normalne, uobičajene, svakodnevne…

Razgovor sa posjetiocima - 2Direktna komunikacija autorke sa prisutnima na Trgu pjesnika, začinjena sočnim rječnikom, sa pitanjima o golicavim temama, stvorila je ambijent u kome su uživali i autorka i prisutni. Posebno je to bilo izraženo kod pośetilaca koji su zbog ograničene dužine kabla mikrofona bili zaštićeni od eventualne bujice neugodnih pitanja, dok su oni iz prvih redova ośećali dozu nelagode jer su bili na stalnoj meti neumoljive i neumorne Vedrane Rudan.

Božena Jelušić kao vrstan moderator, pokušala je u par navrata da usmjeri autorku u mirnije vode i nametne neke druge teme. Žilava i nepopustljiva Vedrana Rudan, čvrsto se držala izabrane teme i u istom ritmu ovo zabavno veče privela kraju.

 

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

Posjetioci - 5

Posjetioci - 6

Posjetioci - 7

Posjetioci - 8

Posjetioci - 9

Posjetioci - 10