29. Grad teatar Budva – Uspješna najava jubileja

 

Grad teatar Budva - 29

 

Na scenama u Budvi i Svetom Stefanu, u periodu od 20. juna do 10. avgusta, odvijali su se programi Grada teatra kroz već ustaljena četiri segmenta: dramski, likovni, muzički i književni.

Na kraju 29. Festivala, kako to i priliči ozbiljnom pristupu i radu, analizirana je realizacija svih predviđenih programa po segmentima, uslovi pod kojima su se odvijali programi, kvalitet istih i broj pośetilaca kao njegova direktna posljedica, saradnja sa ambasadama sa kojima je realizovan značajan broj programa, saradnja sa sponzorima, medijima…

Ustaljena praksa Grada teatra je da se gore navedeni podaci učine dostupnim javnosti, pa je tim povodom, 25. avgusta održana konferencija za novinare, na kojoj su izneseni svi relevantni podaci vezani za realizaciju sva četiri segmenta ovogodišnjeg 29. Festivala.

Na konferenciji su o aktivnostima tokom ovogodišnjeg festivala govorili: Tijana Kotarac, predśednica Savjeta JU „Grad teatar“, mr Blažo Radoman, v. d. direktora JU „Grad teatar“, Milena Lubarda Marojević, zamjenica direktora i Svetlana Ivanović, urednica književnog programa.

 

Ucesnici presa

 

KoprodukcijeDRAMSKI PROGRAM je realizovan kroz koprodukcije, reprize i gostujuće predstave. Ukupno je izvedeno 28 dramskih programa od čega tri koprodukcije. Koprodukcije su: Tragedija „Julije Cezar“, Šekspirova istorijska drama koju je režirao Kokan Mladenović, a JU „Grad teatar“ je predstavu uradio u koprodukciji sa Centrom za kulturu iz Svilajnca; Predstava “Srodne duše”, koprodukcija JU “Grada teatra”, Narodnog pozorišta iz Tuzle i Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, u režiji Dina Mustafića; Ibzenove “Aveti”, u režiji Andreja Nosova, koju je Grad teatar uradio u koprodukciji sa “Hartefaktom” i “Bitef teatrom” iz Beograda i festivalom MESS iz Sarajeva.

Neke od predstava koje su izvedene u okviru repriznog i gostujućeg dijela dramskog programa: “Razbijeni krčag”, „Azbučni rat”, “Urnebesna tragedija”, “Koza ili ko je Silvija”, “Životinjska farma”, “Brašno u venama”, “Čehov je Tolstoju rekao zbogom”, “The Village”, „Art”, “Radni naslov antigona”, “Mrešćenje šarana”, “Dogvil”…

Izvedene koprodukcije i ostale predstave su dobra najava narednog jubilarnog festivala. Ovđe bi u nekim dobrim okolnostima izvođenja predstava mogla da se stavi tačka na izvještaj za dramski program. Očigledno da je teško izbjeći ono “ali”, koje se ovaj put odnosi na preglasnu muziku ugostiteljskih objekata u neposrednoj blizini scene, koja je ove, možda čak više nego prethodnih godina, ometala odvijanje programa.

 

Ostale predstave

 

KNJIŽEVNI PROGRAM i Trg pjesnika, već odavno prepoznatljiv segment programa Grada teatra i omiljeno mjesto sastajanja i razgovora i ove godine ugostio je brojna poznata imena iz oblasti književnosti. Ono što je razlikovalo ovogodišnji književni program u odnosu na prethodne je gostovanje stvaralaca kojima književnost nije profesija ili nije osnovni domen njihovog rada. Primjetno je da su upravo ta gostovanja na Trgu pjesnika bila jako dobro pośećena, što svakako ukazuje da i u narednom periodu treba nastaviti sa sličnom praksom.

Obilježje ovogodišnjeg književnog programa i Grada teatra je gostovanje nobelovca, peruanskog pisca Marija Vargasa Ljose. Naravno, takva pośeta je događaj i za grad i za državu.

 

Otvaranje Festivala - Mario Vargas Ljosa

 

Trg pjesnika - 1Na Trgu je predstavljena monografija „Istorija  fotografije Crne Gore od 1840. do 1940. godine“ Maje Đurić, roman „Te noći sam je video“ Draga Jančara, vodećeg slovenačkog pisca, a nastupio je i Rambo Amadeus sa svojim performansom „Veče glomazne poezije“.  Nastupila je i teoretičarka književnosti Jasmina Ahmetagić, a svoju poeziju je predstavila Ana Ristović.

Poznati crnogorski enolog Svetozar Savić predstavio je roman „Vajar“. Gostovali su Dejan Stojiljković i Vladimir Kecmanović, autorski dvojac romana „Kainov ožiljak“, stihove je govorio barski pjesnik Miroslav Jovanović Timotijev, a program na Trgu pjesnika je završen gostovanjem jedne od najčitanijih autorki u regionu Vedrane Rudan.

Uspješno književno veče, osim autora u velikoj mjeri zavisi od stručnosti i umješnosti vođenja razgovora moderatora. Za uspješne književne večeri na Trgu pjesnika, ove godine su se pobrinuli: Ksenija Popović, profesor španškog jezika i književnosti i novinar, dr Aleksandar Čilikov, istoričar umjetnosti, dr Goran Radonjić, prof. književnosti, dr Svetlana Kalezić-Radonjić, prof. književnosti, mr Aleksandra Vuković, prof. književnosti, Vanja Gavrovski, zadužena za odnose sa javnošću u izdavačkoj kući „Laguna“, Vesna Šoškić, novinar, mr Božena Jelušić, prof. književnosti i medijske pismenosti i Svetlana Ivanović, prof. književnosti i urednik književnog porgrama 29. festivala.

 

Trg pjesnika - 2

 

MUZIČKI PROGRAM 29. Festivala “Grad teatar” je realizovan kroz pet koncerata. Nastupili su dobro poznati umjetnici, čije je stvaralaštvo obilježilo određeno vrijeme. Uvođenje i drugih žanrova, ne znači otklon od koncerata čisto klasične muzike, već je prosto po nekad dobro napraviti promjenu. Ovogodišnja promjena nastala uvođenjem drugih žanrova, dobro je prihvaćena od pośetilaca i ako je suditi po proju pośeta, na narednim festivalima uz obavezan repertoar klasične muzike, dobro bi došao i po neki koncert za priśećanje na velikane ex-YU muzičke scene.

Nastupili su Orkestar Ratne mornarice Grčke, violinski virtuoz Lajko Feliks u okviru sastava Lajko Feliks quartet, Bisera Veletanlić i Vasil Hadžimanov bend, Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić. Segment muzičkog programa na 29. Festivalu obilježio je jedan od najvećih muzičara današnjice, gitarista Al di Meola, koji je nastupio zajedno sa gitaristom Peom Alfonsijem i perkusionistom Peterom Kaszasom. 

 

Koncerti

 

LIKOVNI PROGRAM ovogodišnjeg Festivala, kao uostalom i svih prethodnih, nije karakterističan po velikom broju izložbi, nego po njihovom kvalitetu. Organizovano je ukupno pet izložbi sa raznolikim likovnim disciplinama, tehikama i izrazima. Svoje stvaralaštvo su predstavili japanski skulptor Kazumasa Mizokami izložbom “Cvijet je cvijet je…cvijet”, Aleksandar Rafajlović predstavio se jedinstvenim, impozantnim projektom „Dvanaestorica“, poznata kanadska umjetnica Žo An Lanvil izložbom „Priroda univerzuma“, zajedničkom izložbom Željka Momirov iz Novog Sada i Sreten Milatović iz Nikšića i Milutin Obradović izložbom „Dodir za ljubav”.

 

Likovni program

 
Kao i prethodnih godina, ostvarena je plodna saradnja sa ambasadama sa kojima je realizovan određeni broj programa. Ove godine saradnja je ostvarena sa Ambasadama Grčke, Kanade i Slovenije.

Za izvođenje raznih programa korišćene su iste scene i prostori kao i prethodnih godina.

Ostvarena je i dobra saradnja sa medijima, tako da su svi programi Grada teatra bili veoma dobro medijski propraćeni.

Brojne društveno odgovorne kompanije iz Budve i Crne Gore su pomogle realizaciju programa Grad teatra.