Grad teatar – Izložba slika Izeta Alečkovića

 

 

 

U srijedu, 20. juna 2012. godine u crkvi Santa Marija otpočeo je likovni program ovogodišnjeg festivala „Grad teatar“. Likovni program je otvoren izložbom slika Izeta Alečkovića, jednog od najpozantijih bosansko-hercegovačkih autora.

 

Otvaranje izložbe

 

Izet Alečković

 

Alečković je rođen 1944. godine u Sarajevu. Završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo. Izlagao je na 31 samostalnoj izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i u nizu zajedničkih izložbi. Učestvovao je na izložbi „Dokumenta 11“ u Kaselu, na temu „Krah civilizacije“. Radi kao profesor u školi primjenjenih umjetnosti u Sarajevu. Autor je 18 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i niza zajedničkih izložbi. Učesnik mnogih akcija, instalacija i performansa sa grupom „ZVONO“. Bibliografija i ostala dokumenta uništena su u ratu.

 


Merin Smailagić

 

Merin Smailagić, direktor Grad teatra i selektor likovnog programa, otvarajući izložbu naveo je djelove likovnih kritika koje govore o stvaralaštvu Izeta Alečkovića. Nakon toga prisutnima se obratio i autor izložbe Izet Alečković.

 

 VIDEO ZAPIS SA OTVARANJA IZLOŽBE