Grad teatar – Izložba “Most koji povezuje generacije umjetnika”

 

Grad teatar 2013 - 445

 
 

U utorak, 18. juna 2013. godine, u crkvi Santa Marija otvorena je izložba „Slikarstvo-most koji povezuje generacije umjetnika“ galerije „Most“, prve privatne galerije u Crnoj Gori. Ovom izložbom otpočeo je likovni program ovogodišnjeg festivala.

 

Otvaranje

 

Osnivač galerije “Most” je Branko Kovačević. Galerija „Most“ je otvorena 11. 04. 1994. godine izložbom 18 podgoričkih akademskih slikara i vajara, među kojima su bili i Nikica Raičević, Ljubo Brajović, Anastasija Brajović, Bato Brajović, Branko Stamatović, Petar Martinović, Srdan Kovačević, Boško Odalović, Filip Janković, Nikola Vujošević, Dobroslav Mrdak, Srđan Vukčević…

Za 12 godina postajanja galerija „Most“ je organizovala preko 300 samostalnih, kolektivnih i međunarodnih izložbi u svom prostoru kao i širom Crne Gore u saradnji sa opštinskim centrima za kulturu.

 

Branko Kovacevic

 

Ljiljana Zeković, istoričar umjetnosti je govorila o postavci izložbe “Slikarstvo – most koji povezuje generacije umjetnika”. Na početku svog izlaganja, istakla je značaj postojanja galerije Most u kulturnom životu Crnr Gore. Po njenim riječima, galerija je mnogo više od prostora za izlaganje, prodaju i opremanje likovnih djela. Galerija Most je mjesto gdje se okupljaju, vode dijaloge, razmjenjuju iskustva umjetnici i stvaraoci iz raznih oblasti kao što su: likovni umjetnici, istoričari umjetnosti, publiciste, književnici, dramski umjetnici, režiseri, muzičari i drugi poslenici iz oblasti umjetnosti, nauke i kulture. Zbog takve orijentacije, galerija Most je u dosadasnjem periodu organizovala veliki broj raznovrsnih programa, kako u prostoru galerije, tako i u raznim mjestima Crne Gore, sa ucešćem velikog broja domaćih i stranih umjetnika.

 

Ljiljana Zekovic

 

U nastavku izlaganja, Ljiljana Zeković je govorila o izložbi slika u Santa Mariji koncipiranoj u skladu sa imenom Galerije kao most koji spaja više generacija umjetnika – slikara pod svodovima ovog starog zdanja – hrama umjetnosti. O ovom dijelu više u video zapisu sa otvaranja izložbe.

 

VIDEO ZAPIS SA OTVARANJA IZLOŽBE

 

DIO POSTAVKE U CRKVI SANTA MARIJA

Grad teatar Budva - Izlozba galerije Most - 1

Grad teatar Budva - Izlozba galerije Most - 2

Grad teatar Budva - Izlozba galerije Most - 3

Grad teatar Budva - Izlozba galerije Most - 4

Grad teatar Budva - Izlozba galerije Most - 5

Grad teatar Budva - Izlozba galerije Most - 6

Grad teatar Budva - Izlozba galerije Most - 7

Grad teatar Budva - Izlozba galerije Most - 8

Grad teatar Budva - Izlozba galerije Most - 9

 

Posjetioci izlozbe - 1

Posjetioci izlozbe - 2