Grad teatar – Izložba „Dodir za ljubav“ poznatog crnogorskog slikara Milutina Obradovića

 

Grad teatar Budva - 29

 
 

U neđelju, 09. avgusta 2015. godine, u crkvi Santa Marija otvorena je posljednja izložba na ovogodišnjem festivalu. Riječ je o izložbi „Dodir za ljubav“ poznatog crnogorskog slikara Milutina Obradovića.

 

Grad teatar Budva - Izlozba Milutina Obradovica - 1

 

Radoman Čečović je u kritici o likovnosti i likovnom svijetu Obradovićevog djela naglasio: „Dočarani svijet u djelu Milutina Obradovića nema obrazinu filozofsko-nacionalne uravnilovke sa ostatkom poznatog svijeta ni munkovske zgroženosti nad svim onim što dolazi poslije priznanja da je čovjek čovjeku ipak vuk. Njegovo djelo istorijskom narativu, vertikalnom i horizontalnom, suprostavlja sasvim suptilnu poetsku idejnost čovjeka kao bića koje se prije svega igra. Njegov konj nije destilat psiho-socijalne verve atomskog doba, nije katarzična vizija vemićevskog Atlasa na čijim epsko-mitskim ramenima počiva svijet niti je degaovska impresionistička trijaža simbola. Obradovićev konj simbolizuje jedno novo božanstvo situirano u osjećajnosti djeteta koje razgoračenih očiju, bezazleno i divno naivno posmatra ono što je od svijeta ostalo. A ostalo je taman toliko da se može početi iznova, drugačije, i ako ne pametnije, ono bar ljepše. Obradovićev konj nikada neće donijeti nevjestu ispraćenu pucnjima pripitih plemenika, nikada neće na ludim bojištima preskakati mrtve i ranjene niti nositi barjak onoga koji frenetično priziva cara i otadžbinu. Taj konj, dijete, dete ili dite, kako već besmisao imenovanja zapovijeda, samo će jednim okom, krupnim i čistim, nedremljivim, osmatrati sve ono što od svijeta ostaje. Zato on, na platnu-svijetu, nikada nije sam. Nikada nije sveden na ekspresivnost portereta, već je uvijek najeksponiraniji dio plana koga sačinjavaju detalji iza njega“.

U biografskom tekstu Obradović navodi: „Zovem se Milutin Obradović. Čvrsto vjerujem da postoje površine i prostori na ovom svijetu koje moram ja ispuniti. Po zanimanju sam slikar, a po zvanju profesor“. Slikarstvo voli „jer je prepuno boja“.

Izlagao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama.

 

DIO IZLOŽENIH RADOVA

Grad teatar Budva - Izlozba Milutina Obradovica - 2

Grad teatar Budva - Izlozba Milutina Obradovica - 3

Grad teatar Budva - Izlozba Milutina Obradovica - 4

Grad teatar Budva - Izlozba Milutina Obradovica - 5

Grad teatar Budva - Izlozba Milutina Obradovica - 6

Grad teatar Budva - Izlozba Milutina Obradovica - 7

Grad teatar Budva - Izlozba Milutina Obradovica - 8

Grad teatar Budva - Izlozba Milutina Obradovica - 9

Grad teatar Budva - Izlozba Milutina Obradovica - 10

Grad teatar Budva - Izlozba Milutina Obradovica - 11

Grad teatar Budva - Izlozba Milutina Obradovica - 12

Grad teatar Budva - Izlozba Milutina Obradovica - 13

Grad teatar Budva - Izlozba Milutina Obradovica - 14

Grad teatar Budva - Izlozba Milutina Obradovica - 15

Grad teatar Budva - Izlozba Milutina Obradovica - 16