Festival književnosti “Ćirilicom”

 

 

Drugi Festival književnosti “Ćirilicom” koji organizuju JU Narodna biblioteka Budve i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore počeće 23.avgusta u 21h na trgu između crkava Svete Trojice i Santa Maria in Punta u budvanskom Starom gradu. Nakon svečanog otvaranja i nastupa ženske vokalne grupe Harmonija iz Budve u 21h, publikaciju Paštrovski almanah III predstaviće: dr Miroslav Luketić, dr Predrag Zenović i pjesnik Radomir Uljarević.

Festival književnosti “Ćirilicom”  trajaće do 3.septembra 2018.godine i za 13 dana trajanja biće realizovano 14 programa. Drugog dana Festivala, 24. avgusta u 21h na Trgu između crkava po programu je poetsko veče ruskog pjesnika Sergeja Glavjuka, a u subotu, 25.avgusta poetsko veče makedonskog akademika i pjesnika Rista Vasilevskog, dok će u nedjelju, 26. svojom poezijom obradovati posjetioce na Trgu svima dobro poznati Ljubivoje Ršumović.

U ponedjeljak 27.avgusta  i u utorak 28.biće upriličena predavanja na teme: “S.M.Ljubiša – očuvanje narodnog duha i ćiriličnog pisma” (prof.dr Goran Radonjić i Želidrag Nikčević), a dan kasnije predavanje na temu “Zabrana ćirilice u vrijeme Austro-Ugarske okupacije do oslobođenja i srpska književnost” održaće prof. dr Stojan Đorđić.

Izložba Stefan Mitrov Ljubiša  – “majstor priče i narodni tribun” biće otvorena 29.avgusta u 21h u crkvi Santa Maria in Punta, a nakon toga na Trgu između crkava nastupiće mladi pjesnici: Vuk Vuković, Ranko Mićanović, Dragan Bojović i Milan Nikolić. Sjutradan, 30.avgusta biće predstavljeno djelo Mira Vuksanovića “Azbučni roman”, a za 31. avgust planirano je poetsko veče  Matije Bećkovića.

Okrugli sto “Ćirilica i / ili latinica” u subotu, 1.septembra biće upriličen za posjetioce Trga, a već 2.septembra na istom mjestu i u isto vrijeme biće riječi o “Slovenskoj kulturi i ćiriličnom pismu”.Na zatvaranju, u samoj završnici Festivala , 3.septembra biće riječi o Bukvaru iz Manastira Gradište kod Buljarice, a nakon toga nastupiće crkveni hor Sveti Jevstatije Prevlački.

Svi programi su besplatni i odvijaće se na Trgu između crkava u Starom gradu sa početkom u 21h.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 + four =