Društvo Bauo – Projekat „Rekonstrukcija i revitalizacija tradicionalnih igara/plesova, muzike i nošnji Paštrovića“


Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ od početka godine realizuje projekat „Rekonstrukcija i revitalizacija tradicionalnih igara/plesova, muzike i nošnji Paštrovića“. Projekat se sprovodi u partnerstvu sa klapom Ženska vokalna grupa „Harmonija“ iz Budve i Centrom za izučavanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama CIRTIP iz Kolašina, uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore, putem prošlogodišnjeg Javnog konkursa „Kultura spaja: od amatera do profesionalaca“. Koordinator projekta je Dušan Medin, doktorand arheologije i istraživać kulturnog nasljeđa, inače izvršni direktor Društva za kulturni razvoj „Bauo”.

Detalj muške nošnje

Opšti cilj projekta odnosi se na zaštitu, valorizaciju i promociju nematerijalne kulturne baštine Crne Gore, s posebnim fokusom na paštrovsku nematerijalnu baštinu. S druge strane, specifični cilj projekta jeste da se doprinese očuvanju paštrovskih tradicionalnih igrara/plesova (nakon više decenija nepraktikovanja), zajedno s pratećim tradicionalnim pjesmama (donekle bolje sačuvane u zajednici od igara) i nošnjama (takođe, gotovo da ih više nema u zajednici, osim u muzejima) – a sve to na osnovu terenskih istraživanja, etnografskog i etnokoreološkog proučavanja, analize literature i drugih dostupnih izvora. Na taj način, doprinijeće se da se elementi lokalne paštrovske tradicije otrgnu od zaborava (npr. igre se već decenijama gotovo ne praktikuju, a nošnje su skoro pa nepoznate, osim nekoliko primjeraka, dok se od muzike samo neke tradicionalne pjesme ovog kraja danas praktikiju). 

Detalj zenske nosnje

Kako bi se dostigao specifični cilj projekt, treba ostvariti tri projektna rezultata (Rekonstruisane tradicionalne paštrovske igre/plesovi, muzika i nošnje; Revitalizaovane5 tradicionalne paštrovske igre/plesovi, muzika i nošnje; Lokalne zajednice Paštrovića i Kolašine informisane i edukovane o paštrovskim igrama/plesovima, muzici i nošnji), do kojih će se doći realizacijom niza projektnih aktivnosti. Neke od ključnih projektnih aktivnosti jesu: izrada luksuzne monografije, izrada dokumentarnog filma, scenska postavka rekonstrukcija tradicionalnih paštrovskih igara/plesova i pjesama na sceni u vidu nekoliko koncerata.

Mjerenje nošnje

Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje i institucije da podijele informacje o paštrovskoj nošnji ili fotografije ljudi u nošnjama, kao i o muzičkoj i plesnoj tradiciji, kako bi potpomogli istraživače koji proučavaju bogatu paštrovsku tradiciju.

Milena Dergenc, Nada Zec, Zaga Radulovic, sredina XX
vijeka, Rezevici (kolorisano putem aplikacije)

U prilogu su fotografije sa nedavno realizovanih terenskih etnografskih istraživanja u Paštrovićima (foto: Dušan Medin).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five + two =