Ćalasan na Trgu pjesnika: U poeziji možete da radite sve što vam je merak i ćeif

 

Književni program XXXVI festivala Grad teatar nastavljen je na budvanskom Trgu pjesnika u poneđeljak 18. jula gostovanjem pjesnikinje Tatjane Ćalasan, koja je predstavila svoju zbirku poezije “Gramofon na jednu noć”.

Riječ je o prvoj zbirci poezije koja sadrži sadrži 166 pjesama  grupisanih u 12 vinila – po godišnjim dobima, odnosno mjesecima, onako kako su pjesme nastajale tokom pandemijske godine, od januara do decembra 2020. godine.

Ćalasan je, zbog nepredviđenih okolnosti, a u odsustvu moderatorke, sama predstavila svoju zbirku na Trgu pjesnika. Ona je sa publikom podijelila zapažanje iz Njemačke i zemalja njemačkog govornog područja, u kojima je često boravila s obzirom na to da je profesorica njemačkog jezika; da tamo nije nepoznato ili inovativno da autor sam predstavlja svoju knjigu.

“Meni je tada to bilo vrlo zanimljivo kako je autor u stanju da se suoči sa publikom, jer postoji predrasuda da su autori introvertniji ljudi. Ja sam sve samo ne introvertna tako da uživam u ovoj večeri”, kazala je.

Ćalasan smatra izuzetnim komplimentom komentar jedne čitateljke koja je kazala da je zbirka “Gramofon na jednu noć” skulptura.

“Gramofon je rad jednog velikog tima koji je imao strast u sebi da napravi nešto novo, jer književnost kao umjetnički izraz, a tek poezija u Crnoj Gori i šire, to i zaslužuju”, naglasila je Ćalasan.

Kako je dodala, njena ideja je bila da svoju strast prema izrazu i emociji pronađe u likovnosti nekog umjetnika iz Crne Gore koga poznaje, a ispostavilo se da je to bila umjetnica Sanja Raonić.

“Prepoznala sam u njenom radu nešto što sam željela da bude u mojoj zbirci, njoj se ideja dopala i tako je nastala naša zajednička priča. Ona je za ovu zbirku napravila 34 ilustracije, a kasnije su nastajali i drugi crteži. Ti radovi su trenutno izloženi u Spomen domu “Stefan Mitrov Ljubiša” u budvanskom Starom gradu.”

Gramofon je nastao kao igra, a poezija je idealan književni način da se izražavate kako želite, dodala je Ćalasan.

“Mislim da je to jedna rijetkih formi u kojoj možete da radite sve kako vam je merak, ćeif, volja i želja. A kada vas neko pogrešno shvati, uvijek možete da kažete da je to takva jezička forma, može sve.”

Ona je otkrila publici na Trgu pjesnika da je zbirka napisana za osobe rođene sedamdesetih godina, ali da su se zbog te izjave uvrijedili svi oni koji su rođeni u drugim decenijama.

“Zato sada kažem da je ‘Gramofon’ posvećen dušama koje su prihvatile sve ovo što nam se dešava, ali žive po nekom starom gramofonskom programu, fragilno, nježno, neprogramirano. A na jednu noć, zbirka može da bude šta god vi zamislite”, istakla je.

Tokom večeri, Ćalasan je više puta čitala djelove iz svoje zbirke, pa je publika imala priliku da osjeti djelić iskrenosti i pronicljivosti njene poezije, a veče je zaokruženo aplauzima i mnogobrojnim pitanjima upućenih autorki.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − 15 =