Budva – Književno veče Bratislava R. Milanovića

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u petak, 4. avgusta 2023. godine u 20 časova na trgu ispred Spomen-doma „Stefan Mitrov Ljubiša” u Budvi (Stari grad, ulica Cara Dušana) biće predstavljeno stvaralaštvo Bratislava R. Milanovića, istaknutog pjesnika iz Beograda. O njegovom stvaralaštvu govoriće književnik Andrija Radulović.

Bratislav R. Milanović je autor dvadesetak knjiga poezije i proze, za koje je dobio niz značajnih književnih nagrada, među kojima su: „Zmajeva nagrada”, nagrada „Milan Rakić”, „Đura Jakšić”, „Rade Drainac”, Prosvetina nagrada, Žička hrisovulja, „Zaplanjski Orfej”, „Lazar Vučković”, povelja „Karađorđe” itd. Poznati su njegovi naslovi: „Jelen u prozoru”, „Balkanski pevač”, „Pisma iz prastare budućnosti”, „Plava meduza”. Posebni izbori njegove poezije objavljivani su u periodici u Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji, SAD i Italiji. Već pola stoljeća bavi se književnom kritikom, a svojevremeno je uređivao emisije iz kulture i književnosti na Radiju Beograd.  

Bio je jedno vrijeme i umjetnički direktor Međunarodnih susreta pisaca u Beogradu a danas je glavni i odgovorni urednik „Književnih novina”. Zastupljen je u izboru Biljane D.Obradović Fives/Petice, pet američkih i pet srpskih pjesnika, Contact Line and Cross-Cultural Comunication 2002, Beograd-Njujork.

Poezija mu je prevođena na više svjetskih jezika i zastupljena u nizu važnih antologija srpske poezije. Prema njegovom tekstu Dejan Mijač je režirao scensku igru „Srbija na raskršću” koja je izvedena u Kraljevu 1995. godine.

Dobitnik je Nacionalnog priznanja za doprinos srpskoj kulturi 2010. godine.

Jedno vrijeme živio je u Parizu, sada živi i stvara u Beogradu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 + 10 =