Mladi i mladi profesionalci u kulturi iz Budve, Kotora i Herceg Novog učili kako da pokrenu biznis

Realizovana je dvodnevna obuka „Pokretanje biznisa“ za mlade koji se bave kulturom iz Budve, Kotora i Herceg Novog tokom ovog vikenda u Budvi (23. i 24. decembar), a koju je organizovalo Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru.

Tokom dva dana ove obuke polaznicima/cama su prikazani konkretni koraci i date smjernice o tome kako se samouposliti, odnosno kako pokrenuti sopstveni posao, bilo da je riječ o biznisu, startup inicijativi ili nevladinoj organizaciji. Obuka je omogućila upoznavanje sa ključnim procedurama i procesima osnivanja i upravljanja pravnim licima u domenu kulture, odnosno kulturnih i kreativnih industrija. Učesnici/ce su naučili kako da razviju poslovni plan i izrade osnove akte pravnog lica, upoznali se sa pravnim i administrativnim zahtjevima i time kako da upravljaju operativnim aspektima poslovanja u svijetu kulture, sa ciljem da se i oprobaju u ovoj sferi profesionalnog djelovanja.

Trener s kojim su učesnici/ce radili bio je Nikola Bada Radonjić, vizuelni i multimedijalni umjetnik, producent i ekspert za kulturne politike s bogatim iskustvom saradnje na domaćoj i međunarodnoj kulturno-umjetničkoj sceni, kreativni direktor DAA Montenegro d.o.o. iz Podgorice.

Obuka, kao i projekat u cjelosti, namijenjeni su prije svega mladima, kao i mladim profesionalcima u kulturi iz Budve, Kotora i Herceg Novog, te je definisano  da donja starosna granica bude 15, a gornja 35 godina.

Podsjećamo, u pitanju je šesta od 10 planiranih dvodnevnih obuka iz raznih oblasti za mlade iz iz Budve, Kotora i Herceg Novog, koje ćemo ove jeseni i zime organizovati u Budvi.

Detaljnije o obukama, kao i o samom projektu „Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi“, možete se informisati na vebsajtu organizatora.

***

Društvo za kulturni razvoj “Bauo” iz Petrovca na Moru, u partnerstvu sa Centrom za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore iz Budve, tokom 2023. i 2024. godine implementira projekat “Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi”, podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD 2). ReLOaD2 finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa četrnaest lokalnih samouprava u Crnoj Gori, među kojima su Budva, Kotor i Herceg Novi, koje su podržale naš projekat, čineći klaster „Coastal Mates“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − eight =