Prvi dan projekta “Putevima tradicije”


U četvrtak, 25. aprila, u hotelu “Opera” na Jazu, sa početkom u 10 časova, svečano je otvorena konferencija u sklopu projekta „Putevima tradicije: studija suhozida na Jegorovom putu“, koji zajednički implementiraju Opština Budva, manastir Praskvica iz Svetog Stefana i NVO Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru.

Foto Mila Medin

Prvi dan konferencije svečano su svojim obračanjima otvorilii Jelena Lazić, incijatorka projekta „Putevima tradicije“, i predsjednica Organizacionog odbora, inače glavna gradska arhitektica Opštine Budva i Dušan Medin, arheolog i izvršni direktor NVO Društva za kulturni razvoj „Bauo“. Za muzički program svečanog otvaranja bile su zadužene učenice JU Škole za osnovno muzičko obrazovanje Budva, Sofija Gavronina (VI razred, gitara) i Vedrana Radević (V razred, flauta).

Predavanja tokom provog dana skupa održana su u okviru četiri tematske sesije. U sklopu prve sesije, pod nazivom „Izazovi zaštite i valorizacije suhozida“, uvodno predavanje održala je dr Petra Zdravković, arheološkinja i pomoćnica direktora Uprave za zaštitu kulturnih dobara sa Cetinja, pod nazivom „Institucionalni i zakonodavni okvir zaštite kulturne baštine u Crnoj Gori. Potom je svoje predavanje održala Dragana Aćimović, arhitektica projektantkinja, ispred firme MA Consulting d. o. o. iz Podgorice, na temu „Suvozidi – (ne)prepoznata vrijednost u procesu prostornog planiranja i uređenja prostora u opštini Budva. Druga sesija predavanja nosila je naziv „Suhozidi u kontekstu prostora i zajednice“ u okviru koje je predavanje održao Dragan Mirović, arhitekta firme MA Consulting d. o. o. iz Podgorice, pod nazivom „Suhozidi – od potrebe do kulturnog pejzaža i baštine“. 

Prvo predavanje treće sesije, pod nazivom „Suhozidi kroz prizmu prošlosti“, održao Miloš Živanovič, MA, iz JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Cetinje, govoreći na temu „Suhozid kao svjedok prošlih vremena – nekoliko arheoloških primjera“. U nastavku je Nikolina Ražnatović, MA arhitekture, iz Restart Ing d. o. o. Budva, izlagala na temu „Prikaz obnove suhozida na potezu kotorskih bedema na brdu Sv. Ivan. Treću sesiju predavanja zaključila je Jelena Lazić, MA arhitekture i glavna gradska arhitekticq Opštine Budva – „Damantio memoriae nad tehnikom suhozidne gradnje.

Posljednja sesija predavanja konferencije nosila je naziv „Heritološki aspekti suhozida“. Prvo predavanje imala je Aleksandra Kapetanović, arhitektica-konzervatorka EXPEDITIO – Centra za održivi prostorni razvoj iz Kotora, sa naslovom „Suvozidne konstrukcije na katunima u Crnoj Gori“. Naredno i, ujedno, potonje predavanje konferencije održao je Željko Starčević, arheolog iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena d. o. o, iz Herceg Novog, pod nazivom „Pješački putevi građeni u kamenu u tehnici nasuvo – manje poznati dio kulturne baštine“.

Usljed brojnosti i sadržajnosti programa tri predavanja planirana za prvi dan biće održana trećeg dana, s početkom u 10h, kao uvod u okrugli sto sa lokalnom zajednicom.

Svi učesnici dobili su sertifikate od strane organizatora, a uručila ih je Jelena Lazić, glavna gradska arhitektica Opštine Budva. Osim učesnicima, na samom početku programa zahvalnice su uručene i institucijama i organizacijama koje su na bilo koji način pomogle realizaciju projekta: Turističkoj organizaciji Opštine Budve, JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje Budva, hotelu “Opera” Jaz, kao i predstavnicima institucija sistema iz kojih su došli učesnici.

Podsjećamo da je današnja konferencija bila prvi dio trodnevne manifestacije u sklopu projekta „Putevima tradicije: studija suhozida na Jegorovom putu. Drugog dana, 26. aprila, održaće se stručna radionica na Jegorovom putu u Paštrovićima, a trećeg dana, 27. aprila, manifestacija se zaključuje okruglim stolom sa lokalnom zajednicom u hotelu „Opera“ na Jazu.

Slijedi detaljan program naredna dva dana manifestacije, koja je otvorena za javnost uz prethodnu najavu organizatoru:

DRUGI DAN | 26. 4. 2024. | JEGOROV PUT | RADIONICA

10.00   POLAZAK

10.30   RADIONICA NA JEGOROVOM PUTU (rukovodilac radionice Željko Starčević)

14.00   MANASTIR PRASKVICA

15.00   RUČAK ZA UČESNIKE

19.00   VEČERA ZA UČESNIKE

TREĆI DAN | 27. 4. 2024. | HOTEL „OPERA“, JAZ | OKRUGLI STO SA LOKALNOM ZAJEDNICOM

10.00   UVODNA RIJEČ

Jelena LAZIĆ, MA, glavna gradska arhitektica Opštine Budva

Dušan MEDIN, MA, izvršni direktor Društva za kulturni razvoj „Bauo“, Petrovac na Moru

10.15 TRI PREDAVANJA (Anita Trojanović, Dobrila Vlahović, Dušan Medin)

11.30   OKRUGLI STO

13.30   ZAKLJUČNA DISKUSIJA

14.00   RUČAK ZA UČESNIKE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one + two =