Grad teatar – Predstavljena zbirka „Zvijezda u meni“ Sofije Rađenović

 

Grad-teatar-445x300

 
 

U petak, 20. novembra 2015. godine, u Akademiji znanja, održano je književno veče Sofije Rađenović, mlade pjesnikinje iz Budve, na kojoj je predstavljena zbirka „Zvijezda u meni“.

O Sofijinoj poeziji su govorili poznati pisci i kritičari književnosti za đecu Tode Nikoletić, Velimir Ralević i Boško Lomović, a veče je vodila prof. Svetlana Popović.

Organizator književne večeri i izdavač knjige je Grad teatar Budva.

 

Ucesnici prezentacije

 

Sofija Rađenović je rođena 2002. godine u Kotoru. Živi u Budvi. Pohađa VIII razred osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša“. Pisanjem poezije bavi se od devete godine. Prvi put je učestvovala na festivalu dječije poezije 2012. godine u Banja Luci („Dječije carstvo“) i tada je osvojila prvo mjesto u mlađoj kategoriji. 2013. i 2014. godine, osvojila je drugo mjesto na istom festivalu. Takođe je 2013. godine učestvovala na festivalu na Palama („Dani Duška Trifunovića“) i osvojila prvo mjesto. Na prestižnom festival ,,Limske večeri dječje poezije” u Priboju osvojila je nagradu za najmaštovitiju pjesmu 2015. godine. Iste godine osvaja Drugu nagradu na ,,Dječjem carstvu” u Banjaluci, i drugu nagradu na festivalu “Kraljevstvo Bijelih Rada” u Bijelom Polju. Dvije pohvale dobija 2015. godine na festivalima “Šantićevo pero” u Kaluđerici i “Gordana Brajović” u Aleksincu. Bila je i finalista festivala „Vaskršnji sabor“ u Mionici.

 

Predstavljanje knjige Zvijezda u meni Sofije Radjenovic - 3

 

Moderator književne večeri prof. Svetlana Seka Popović, je u uvodnom izlaganju predstavila učesnike književne večeri i istakla da za nju, kao Sofijinu učiteljicu, ovo predstavlja veliki trenutak radosti. U vremenu kad je druženje sa knjigom rijetko, a stvaralaštvo još rjeđe, Sofija je pronašla zvijezdu u sebi, kazala je Svetlana Popović. Više u video zapisu.

 

Svetlana Seka Popovic

 

Pisac Tode Nikoletić je istakao značaj podrške afirmisanih pisaca mladim stvaraocima, koji neosporno pośeduju finu crtu za stvaralaštvom. “Prvi susret sa Sofijom me je oduševio, jer sam odmah prepoznao da ona ima tu crtu”, kazao je Tode Nikoletić. Više u video zapisu.

 

Tode Nikoletic - 2

 

Jedan od najpoznatijih crnogorskih đečijih pisaca Velimir Ralević je izrazio zadovoljstvo što je prisutan na književnoj večeri da podijeli radost sa Sofijom Rađenović povodom izlaska njene zbirke “Zvijezda u meni”. “Nekada i veliki pjesnici imaju problema sa klasičnim rimama. U Sofijinoj knjizi pored mnogobrojnih drugih kvaliteta, isijavaju one prave rime koje bi teško postigli i oni koji pišu godinama”, kazao je Ralević. Više u video zapisu.

 

Velimir Ralevic

 

Pjesnik Boško Lomović je kazao da nazivi ciklusa kao i brojnih pjesama u njima pokazuju da je Sofija u ozbiljnim egzistencijalnim razmišljanjima, moglo bi se reći filozofskim. “Sofijini vršnjaci pišu pjesme koje su najčešće proizvod impresija dečjih čula. Sofija je dobrano nadrasla svoje vršnjake. Njen pogled na svijet i život se ne završavaju samo na opažanje”, istakao je Lomović. Više u video zapisu.

 

Bosko Lomovic

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

Tokom književne večeri, Sofija Rađenović je odgovarala na pitanja moderatora Svetlane Popović i tako veliki broj prisutnih upoznala sa svojim stvaralaštvom. U nekoliko navrata, recitovala je pjesme iz zbirke “Zvijezda u meni”. Više u video zapisu

 

Seka Popovic i Soffija Radjenovic

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

POŚETIOCI NA IZLOŽBI

 Posjetioci - 1

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

Posjetioci - 5

Posjetioci - 6

Posjetioci - 7

Posjetioci - 8

Posjetioci - 9

Posjetioci - 10

Posjetioci - 11