Grad teatar – Predstava “Tri sestre”

 

FINAL plakat GT 28 - 250

 
 
05.08.2014.

GRAD TEATAR BUDVA

 

FIAT Podgorica
JU “Zahumlje” Nikšić

 

Anton Pavlovič Čehov

“TRI SESTRE”

Režija: 

Ana Vukotić
Slobodan Milatović

 

U utorak, 05. avgusta, na 28. festivalu „Grad teatar“, održana je 4. ovogodišnja premijera, predstava „Tri sestre“, nastala po Čehovljevom tekstu, a u režiji i adaptaciji Slobodana Milatovića i Ane Vukotić.

“Grad Teatar“ ovu koprodukciju je uradio u saradnji sa Festivalom Internacionalnog Alternativnog Teatra-FIAT Podgorica i JU “Zahumlje” iz Nikšića.

 

Predstava Tri sestre - 1

Predstava Tri sestre - 2

Predstava Tri sestre - 3

Predstava Tri sestre - 4

 
Adaptacija i režija: Ana Vukotić i Slobodan Milatović

Koreograf: Sonja Vukićević

Muzika: Ivan Marović

Kostimografija: Lina Leković

 

Predstava Tri sestre - 5

Predstava Tri sestre - 6

Predstava Tri sestre - 7

Predstava Tri sestre - 8

 
IGRAJU:

Bojana Malinovska,

Julija Milačić,

Ana Vučković,

Momo Pićurić,

Dejan Ivanić,

Zoran Vujović,

Miloš Pejović,

Petar Novaković,

Jovan Krivokapić,

Ivan Marović

 

Predstava Tri sestre - 9

Predstava Tri sestre - 10

Predstava Tri sestre - 11

Predstava Tri sestre - 12

 

O PREDSTAVI:

O radu na ovom projektu, Slobodan Milatović je naznačio: „Proces je otpočeo u “kući dobrih duhova” – Kusleovoj kući u Podgorici. Najprije su nas prostori ambijent Kusleove kuće naveli na Čehova, nametnula se ljubav kao tema, a onda su se pojavile Tri sestre… Svjesni rizika kada su u pitanju specifični zahtjevi igranja Čehova, ipak smo se odlučili za veoma mladu ekipu crnogorskih glumaca. Rad na predstavi je od samog početka bio istraživačkog karaktera na više nivoa: na planu pristupa Čehovu, na planu glumačke igre u datom ambijentu, a posebno na planu muško-ženskih odnosa. Da li je potreba za ljubavlju uzrokovana strahom od samoće? Da li iz istog razloga postoje neostvarene, nestvarne i nemoguće ljubavi? Tri sestre smo radili kao savremenu priču o današnjim ljudima, oslobađajući je svih elementa koji je suviše povezuju sa Čehovljevim vremenom i otkrivajući elemente koji i 100 godina kasnije imaju isto značenje u muško-ženskim odnosima“.

 

Predstava Tri sestre - 13

Predstava Tri sestre - 14

Predstava Tri sestre - 14.2

 

O REDITELJIMA:

Slobodan Milatović je rođen 1957. godine u Nikšiću. Režirao je preko 70 pozorišnih predstava. Uradio je preko trideset pozorišnih adaptacija i napisao dramske tekstove: “Marko Kraljević Superstar”, “dr Vukašin Marković”, “Modna revija”, “Odjeljenje za kolektivnu psihoterapiju”…Rodonačelnik je alternativnog i ambijentalnog teatra u Crnoj Gori. Osnivač je prvog i jedinog alternativnog pozorišta u Crnoj Gori, DODEST (1974-1999). Njegove predstave redovno osvajaju nagrade na svim međunarodnim pozorišnim festivalima širom svijeta. Jedna od predstava koja se vjerovatno najviše pamti bila je “Kralj Ibi” sa Petrom Božovićem u glavnoj ulozi, ali ništa manje nijesu značajne “Čekajući Godoa”, zabranjenje predstave “Politika kao sudbina”, “Šok”, “Zabranjeno preticanje”, kao i neke novije “Medeja”, “Teuta”, “Kasandra”, “Tiresijina laž”…Ono što predstavlja jednu od najsvjetlijih tačaka u karijeri Slobodana Milatovića je njegova inicijacija, osnivanje i umjetničko upravljanje jednim od najznačajnijih festivala koji su postojali na ex-YU prostorima – Festivala internacionalnog jugoslovenskog alternativnog teatra koji je prerastao u FIAT-a. Slobodan Milatović dobitnik je Trinaestojulske nagrade.

 

Predstava Tri sestre - 15

Predstava Tri sestre - 16

 

Ana Vukotić je rođena 1977. godine u Podgorici. Diplomirala je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju (2004.) u klasi profesora Egona Savina i Radmile Vojvodić.  U produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta režirala je:  „The Beauty Queen“, Martina Makdone (2004); „Smrtni grijesi“ Feliksa Miterera (2006);  „Don Žuan“, Ž.B.P. Molijer (2010); u koprodukciji sa Međunarodnim festivalom Kotor Art.  “Vjera, ljubav, nada” E. F. Horvata (2011); “Ribarske Svađe” K. Goldonija (2012) u koprodukciji sa Međunarodnim festivalom Grad teatr Budva. U produkciji Kraljevskog pozorista “Zetski dom”,Cetinje režirala je komad “Četvrta sestra” J. Glovackog (2012).  “Zoo priču” E. Olbija režirala je u produkciji CUG Teatra Podgorica (2013)  Predstava „The Beauty Queen“ dobila je nagradu „Don Kihot“ za najbolju predstavu u cjelini na Međunarodnom festivalu „Slavija Fest 2005“ u Beogradu. Za predstavu „Smrtni grijesi“ Vukotić je dobila nagradu za režiju, a predstava je proglašena najboljom predstavom na Prvom festivalu crnogorskog teatra (2007.). Predstava je na istom fesivalu dobila još tri nagrade – za najbolju žensku ulogu, za najbolju mušku ulogu i za ukupan vizuelni identitet.  Ana Vukotić je dobitnica nagrade Crnogorskog narodnog pozorišta za najbolju režiju, za predstavu „Smrtni grijesi“ u sezoni 2006 – 2007.  Vukotić je za “Don Žuana” dobila specijalnu nagradu Veljko Maričić za savremeno čitanje dramske klasike na Festivalu malih scena u Rijeci, Hrvatska.  Predstava „Don Žuan“, nagrađena je na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Užice, Srbija 2010. trima nagradama Ardalion, najbolja muška uloga Dragan Mićanović, najbolja kostimografija Leo Kulaš i najbolja režija Ana Vukotić.  Prva pozorišna iskustva stekla je na festivalima FJAT i FIAT, prvo kao saradnik, a od 2013 godine direktor je Festivala internacionalnog alternativnog teatra. Radi kao asistent na predmetima Moderna drama i Postdramsko pozorište na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici. Sarađivala je sa mnogim značajnim rediteljima. Reditelj je i autor brojnih projekata vezanih za scenske umjetnosti.

 

Predstava Tri sestre - 17

Predstava Tri sestre - 18

Predstava Tri sestre - 20

Predstava Tri sestre - 21

Predstava Tri sestre - 22

 

VIDEO FRAGMENT IZ PREDSTAVE