Grad teatar – Muzički program – Gudači Svetog Đorđa

 

Grad teatar 2013 - 445

 
 

U četvrtak, 27. juna, na sceni između crkava, nastupio je kamerni orkestar Gudači Sv. Đorđa iz Beograda.

Kamerni orkestar Gudači sv. Đorđa osnovan je 1992. godine, na inicijativu grupe bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića. Od osnivanja do danas, više generacija najeminentnijih umjetnika činile su ovaj jedinstveni beogradski kamerni ansambl. Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 1996. godine, ostvarena pod umjetničkim rukovodstvom profesora Petra Ivanovića, doprinijela je da ovaj ansambl postane jedan od najznačajnijih orkestara u zemlji. Iste godine, Gudači sv. Đorđa su pozvani da održe koncert u Londonu povodom pedesetogodišnjice UNICEF-a.

 

Gudaci Svetog Djordja - 1

 

Na poziv i preporuku profesora Ivanovića, od 2006. do 2011. godine uloga muzičkog direktora orkestra bila je poverena violinisti svetske reputacije Gordanu Nikoliću. Muzički maraton pod nazivom Music Challenge, na kojem su sa Gordanom Nikolićem izvedeni svi Mocartovi koncerti za violinu i Simfonija br. 29 u A-duru, nagrađen je Nagradom Grada Beograda za 2006. godinu.
Koncerte Gudača sv. Đorđa pratile su nepodeljene simpatije publike i visoke ocene stručne javnosti u zemlji i inostranstvu. Pored objavljenih kritika, trajni zvučni zapisi za radio i televiziju, kao i 17 kompakt diskova vjerodostojno dokumentuju umjetničke rezultate orkestra.
Gudači za sobom imaju preko 1600 koncertnih nastupa u zemlji i izvan nje. Njihov repertoar obuhvata djela iz različitih stilskih epoha – od baroka do savremene muzike. Redovno izvode i kompozicije srpskih autora, među kojima su brojne i one koje su posvećene ovom ansamblu, kao i djela kamerne muzike u aranžmanima za gudački orkestar.
Svojim muzičkim profilom, posvećenošću i entuzijazmom ostvarili su srdačne kontakte sa solistima, dirigentima i kompozitorima.

 

Gudaci Svetog Djordja - 2

 

Od značajnijih turneja i gostovanja ističu se ona u Velikoj Britaniji, Holandiji, Njemačkoj, Švedskoj, Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji, Italiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Gudači redovno nastupaju na renomiranim festivalima: BEMUS-u, NOMUS-u, BELEF-u, NIMUS-u, Ohridskom ljetu, Mokranjčevim danima, Budva Grad teatar-u, Sarajevskom festivalu, Međunarodnoj tribini kompozitora… Koncert Gudača sa violinistom Romanom Simovićem, koji je održan u Kolarčevoj zadužbini 15. novembra 2011. godine proglašen je za Koncert godine od strane časopisa Muzika klasika. Gudači sv. Đorđa su krajem decembra 2011. godine postali partneri projekta Beograd 2020 – evropska prestonica kulture.”

 

Gudaci Svetog Djordja - 3

 

Gudači Sv. Đorđa su Marija Špengler, Miloš Petrović, Marija Misita, Gordan Trajković, Katarina Pavlović, Mladen Drenić, Miljana Popović, Ljubomir Milanović, Nataša Stanojević, Maja Milanović, Miloš Simić, Srđan Sretenović, Dragan Đorđević, Slobodan Gerić i Boban Stošić.

Na programu su izvedena djela: Elgara, Sent Sinsa, Sedlara i Griga.