Grad teatar – Koncert Emilije Minić

 

FINAL plakat GT 28 - 250

 
 

U poneđeljak, 14. jula 2014. godine, u crkvi Santa Marija, nastavljen je muzički program ovogodišnjeg festivala „Grad teatar“ koncertom soprana Emilije Minić. Emilija Minić nastupa u pod-ciklusu ovogodišnjeg muzičkog programa, posvećenom umjetnicima koji su svoju muzičku karijeru započeli u Budvi.

 

Koncert Emilije Minić

 

Emilija Minić  rođena je 1991. godine. Završila je Srednju muzičku školu Vida Matjan u Kotoru u klasi profesorice Mirele Šćasni. Akademiju umjetnosti u Novom Sadu, smjer solo pjevanja u klasi profesorice Milice Stojadinović završila je septembra 2013. godine. Za to vrijeme, učestvovala je i osvajala nagrade na raznim međunarodnim i republičkim takmičenjima. Dobitnica je dvije zlatne lire na međunarodnom takmičenju “Lazar Jovanović” u Beogradu 2007. i 2008.godine, druge nagrade na međunarodnom takmičenju “Bruna Špiler” marta 2008. godine, Zlatne lire na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore 2009. godine, prve nagrade na međunarodnom takmičenju „Nikola Cvejić“  2012. godine, druge nagrade na međunarodnom takmičenju „Bruna Špiler“ 2013. godine, prve nagrada na međunarodnom takmičenju „Lav Mirski“  2013. godine. Takmičila se i sa kamernim sastavima i osvojila tri srebrne lire kao i prvu nagradu sa neklasičnim sastavima na Muzičkom festivalu mladih. Nastupala je na koncertima u Beču i Ljubljani. Polaznik je seminara profesora Marije Muratovske Naumovske (Makedonija), Tatjane Šorlujan (Rusija), Hon Lija (Juzna Koreja). 2011.godine na festivalu Espressivo je premijerno izvela trostavačno djelo „Dva sunca“ za sopran i 11 instrumenata. Bila je solista crkvenog hora „Sv. Roman Slatkopojac“ iz Novog Sada, sa kojima je pjevala širom Ukrajine i Rusije, a solista je crkvenog hora „Sv. Jevstatije Prevlački“ iz Budve. Samostalno je nastupala na koncertu u crkvi Svetog Duha u Kotoru 2008. godine, koncertu u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici 2012. godine, u Gradskoj kući u Novom Sadu 2013. i na humanitarnom koncertu za djecu sa posebnim potrebama grada Tivta u Centru za kulturu 2014. Godine 2009-2010. i 2012-2013. je stipendista Fonda za unapređenje vokalne tehnike „Melanija Bugarinović i ćerka Mirjana Kalinović Kalin“. 2012. godine se ostvarila sa ulogom Bastijene u operi „Bastijen i Bastijena“ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a 2013. ulogom Lorete u operi „Đani Skiki“ na Međunarodnom festivalu vokalne muzike u Osijeku.

 

Emilija Minic

 
Emiliju je na klaviru pratio Dejan Krivokapić.

Dejan Krivokapić je rođen u Kotoru, 11.04.1984. godine. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje završio je u muzičkoj školi “Vida Matjan”, u Kotoru. Osnovne muzičke studije upisuje u Sarajevu, u klasi profesorice Zorice Dimitrijević Stošić, a diplomirao je u klasi profesora Dejana Stošića. U toku studija ističe se kao aktivan pijanista, i bio angažovan kao demonstrator na katedri za kamernu muziku i korepeticiju. U toku muzičkog obrazovanja nastupao je na mnogobrojnim koncertima, seminarima i takmičenjima. Diplomirao je sa najvisom ocjenom. Trenutno je zaposlen kao profesor klavira i korepetitor na odsjeku za violinu, violu, violoncelo, trubu, flautu i solo pjevanje u srednjoj muzičkoj školi Vida Matjan u Kotoru. Posebno se ističe na području korepeticije, a najaktivniji je na katedri za solo pjevanje, što pokazuju brojni nastupi. Vodeću ulogu imao je u projektu opere ‘Sestra Anđelika’ Đ. Pučinija, a povodom ovog nastupa posebno pozitivne kritike dao je dirigent Miroslav Homen: “Dejan Krivokapić je bez dirigenta morao svojim znanjem, bojama, interpretacijom, svim elementima muzike da osjeti kako solisti dišu i da zamijeni cijeli orkestar.” Takođe nastupa kao oficijalni korepetitor na takmičenju solo pjevača “Bruna Špiler”, laureat je na takmičenju “Viva la musica”, takođe na području korepeticije, sarađivao je sa Lili llievom i mnogim drugim priznatim umjetnicima. Član je dua Amaretto, i klavirskog dua Sentimento. Sarađivao je sa profesorima V. Ograkovim, Konstantinom Boginom, Jokut Mihailović, Svetlanom Bogino, Biljanom Gorunović, Sonjom Radojković i drugima.

 

Dejan Krivokapic

 

Premijerno izvođenje: Po polju ravnu • obrada Tatjana Prelević

“Me voglio fa na casa…” – G. Donizetti

Stabat Mater – G.B.Pergolesi – Vidit suum dulcem natum

“Travuška” ■ Ruska narodna pjesma

“Zdes’ khoroso” ■ S. Rachmaninoff

” Les filles de Cadix” – L. Delibes

” Quando tan hermosa…” ■ J. Turina

” Summertime” ■ G. Gershwin

“In a Monastery Garden” – Albert W. Ketelbey

“Batti, batti o bel Masetto…” arija Cerline opera “Don Giovanni” ■ W.A. Mozart

G. Puccini

“0 mio babbino caro…” – arija Laurete

Opera “Gianni Schicchi”

“Merce dilette amiche..

” Quando m’en vo…” arija Mizete opera “La Boheme”

L. Bernstein

“Glitter and be gay…” arija Cunegonde opera “Candide”

 

Posjetioci koncerta - 1

Posjetioci koncerta - 2

Posjetioci koncerta - 3