Akademski hor “Collegium musicum” – Pozdrav Budvi

 

 
U srijedu, 01. avgusta, u okviru svečanog programa zatvaranja 26. fetsivala “Grad teatar”, na sceni između crkava nastupio je Akademski hor “Collegium Musicum” pod dirigentskom palicom Darinke Matić Marović.

 

Akademski hor “Collegium musicum” sa dirigentom Darinkom Matić Marović

 

Hor “Collegium musicum”

Umjetnički rukovodilac i dirigent: Darinka Matić Marović
Dirigent: Dragana Jovanović

Solisti:
Tijana llišević, sopran
Radivoje Simić, tenor
Vladimir Andrić, baritone

Gosti:
Muški hor Muzičke akademije sa Cetinja
Muški hor pripremila:
Aleksandra Knežević

 

 

Collegium Musicum osnovan je 1971. godine na inicijativu profesora Vojislava Ilića, a čine ga studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Od samog osnivanja do danas dirigent Akademskog hora Collegium musicum je profesorka Darinka Matić – Marović. Od 1971. godine hor je održao preko 3000. koncerata u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska, Engleska, Irska, Španija, Rumunija, Bugarska, Norveška, Poljska, Češka, Slovačka, Austrija, Nemačka, Portugal, Švedska, Belgija, Grčka, Kipar, Turska, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Argentina, Brazil, kao i u Meksiku, Kubi, Ekvadoru, Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Indiji, Pakistanu, Avganistanu, Iranu, Mongoliji, Kini, Tajvanu, Južnoj Koreji).

 

Dirigent Dragana Jovanović

 

Izuzetno uspješne nastupe Akademski hor Collegium musicum imao je na renomiranim svjetskim festivalima kao što su: Praško proljeće, Žorž Enesku, Berlinske festivalske nedjelje, Flandrijski festival u  Gentu, Festival vokalne muzike u Brnu, Festival duhovne muzike u Moskvi, Svjetski festival omladine i studenata u Berlinu i Havani, Festival u Puebli i Tepozotlanu, Festival duhovne  muzike u Palermu, Muzički dani u Trstu, Festival u Atini, Delfima, Levadiji, Atalanti, Kastoriji, Krfu, festivali u Turu i Tulonu. Ovaj ansambl je na svim međunarodnim takmičenjima na kojima je učestvovao osvajao najviša priznanja, uglavnom prve i specijalne nagrade (Areco, Langolen, Goricija, Nagrada BBC-a…). Collegium musicum je sa dirigentom Darinkom Matić Marović  na XXIX Međunarodnom festivalu pravoslavne duhovne muzike Hajnovka 2010. godine u Poljskoj osvojio tri prve nagrade – prvu nagradu za pobjednika u kategoriji muzički obrazovanih horova, Darinka Matić Marović je proglašena za najboljeg dirigenta, a Poljska nacionalna televizija je hor proglasila za laureata prvih mjesta u svim kategorijama i dodijelila Granpri za cjelokupni scenski utisak. Hor je snimao za Radio Televiziju Srbije, Nacionalni Radio Norveške, RAI, RTV Meksiko i druge. Na repertoaru hora nalaze se kompozicije autora iz raznih perioda, od XI vijeka do savremenih autora. Visok profesionalni nivo i umjetnička kreativnost ovog ansambla inspirisala je mnoge kompozitore da mu posvete svoja djela. U svojoj istoriji od 40. godina hor ima preko dvjesta premijernih izvođenja.

 

Muški hor Muzičke akademije sa Cetinja

 

Originalan program, koji je premijerno izveden u Budvi, pod nazivom “Pozdrav Budvi”,  sadržao je sljedeće  kompozicije Jelisavete Popović, prve žene kompozitira u Crnoj Gori, Sergeja Rahmanjinova, Pavela Česnokova, Stevana Mokranjca, Franca Šubreta, Toma Proševa, Žarka Mirkovića, Mirka Petrovića, Zapra Zaprova, Bora Tamindžića, Dušana Kostića i Nemanje Savića. Sa horom “Collegium musicum” nastupio je i Muški hor Muzičke akademije sa Cetinja kojim je dirigovala Aleksandra Knežević.

 

 

VIDEO ZAPIS DIJELA KONCERTA

 

 

Tekst u prilogu iz afiša Grada teatra