Otvorena izložba skulptura Nikole Smilkova


U subotu, 18. juna 2022. godine u 21 čas u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” otvorena je izložba skulptura Emocije akademskog vajara Nikole Smilkova. Kustoskinja izložbe je Tanja Jovetić, viša kustoskinja. U muzičkom dijelu programa su nastupile učenice petog razreda Škole za osnovno muzičko obrazovanje Budva, Andrea Radović i Kalina Vukadinović, u klasi profesorice Nevene Rosandić.

Itana Lalović je u ime JU „ Muzeji i galerije Budve ” pozdravila prisutne i najavila mr Luciju Đurašković istoričarku umjetnosti i direktoricu Ustanove, koja je zvanično otvorila izložbu.

Dio teksta sa otvaranja izložbe:

„U vizuelnoj kulturi, skulptura predstavlja posebnu umjetničku vrstu u kojoj se prepliću i opipljivi realni, i imaginarni parametri čiju suštinu čine masa ili volumen koji podrazumjeva određeni materijal, prostor i sadržaj snažno prepleteni u jedinstvenu neraskidivu nit. U formalno-značenjskom smislu  ona odražava emancipaciju oblika od amorfnosti u oblikovno stanje definisano umjetničkim stvaranjem koncentrisanim na mnoštvo temeljnjih pitanja o biću, emociji, svjesnosti, vremenu, životu, ljubavi, lijepom, vječnom, prolaznom, nestajanju i ponovnom preobraženom nastajanju, kao i, nadasve, pitanje o smislu postojanja i odnosu sa Božanskom, tajnovitom tvorevinom u nama i izvan nas.

U većini slučajeva, predstavljeni nam radovi zrače utiskom upada u neki drugačiji, mističnan i nepoznat svjet, svijet usmjeren ka pokušaju otvaranja moguće novih prostora likovnosti, koji, već odavno, nije samo likovnost po sebi, već likovnost koja angažovano ukazuje i pokreće, svjesni da danas „umjetničko djelo ne znači ono što predstavlja, već predstavlja ono što znači”. Zato, ove skulpture – ti skroviti, tajnoviti svjetovi pored vizuelne i taktilne privlačnosti, emaniraju i neku  omamljujuće smirujuću i neprolaznu emocionalnu toplinu.”

Izložba će biti otvorena do 15. jula 2022. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × one =