O kulturnoj istoriji Paštrovića u Beogradu

Okrugli sto “Kulturna istorija Paštrovića”, održaće se u utorak, 27. februara, s početkom u 18h, u Kući Krsmanovića (Zgrada Protokola), Terazije 34, u Beogradu.

Program priređuju Društvo za kulturni razvoj “Bauo” iz Petrovca na Moru i izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda, a povod je obilježavanje datuma rođenja Stefana Mitrova Ljubiše (1822-1878), istaknutog književnika i narodnog tribuna iz Paštrova, kao i odavanje počasti i sjećanja na nedavno preminulu doc. dr Zlatu Marjanović, etnomuzikološkinju iz Pančeva (1966-2023), višegodišnju istraživačicu muzičke tradicije Crne Gore, naročito Primorja. Dr Marjanović je bila stalna saradnica Društva “Bauo”, a nekoliko njenih knjiga, izdanja koja je recenzirala, kao i njenih naučnih radova, objavljeno je u okviru izdvačke djelatnosti ove organizacije. Njeni radovi zastupljeni su i u monografiji “Kulturna istorija Paštrovića” (HeraEdu, Beograd, 2018).

Učešče na okruglom stolu će uzeti istaknuti kulturni i društveni akteri, koji se Paštrovićima kontinuirano bave s različitih aspekata, a istovremeno dugogodišnji saradnici dr Zlate Marjanovići:

– akademik Branislav Mitrović, profesor i arhitekta;

– maestro Bojan Suđić, dirigent i profesor;

– dr Mirjana Blagojević, advokatica i istoričarka prava;

– mr Dušan Medin, arheolog i urednik, i

– Zorica Stablović Bulajić, vlasnica i direktorka izdavačke kuće HeraEdu.

U muzičkom programu nastupiće “Kult”, muzički sastav nekadašnjih đaka dr Zlate Marjanović, koji će izvesti nekoliko obrada tradicionalnih paštrovskih pjesama.

U nastavku slijedi svečani koktel, na kojem će posjetioci imati priliku da degustiraju tradicionalni paštrovski slatki specijalitet – ruštule. 

Monografija “Kulturna istorija Paštrovića” ovom prilikom prodavaće se po promotivnim cijenama.

Okrugli sto je otvoren za javnost i svi zainteresovani su dobro došli.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


7 + 2 =