Spomen dom Crvena komuna – Večeri mladih umjetnika Budve i Petrovca

 

Crvena komuna 1

 
 

U otvorenom amfiteatru Spomen doma Crvena komuna u Petrovcu 18. i 19. avgusta 2015. godine sa početkom u 21 čas održane su „Večeri mladih umjetnika“ posvećene Petru II Petroviću Njegošu i Stefanu Mitrovu Ljubiši, organizovane uz podršku Javne ustanove Muzeji i galerije Budve. Medijski su bile propraćene i podržane od strane RTV Budva, TV Vijesti, kao i brojnih internet portala i društvenih mreža.

 

plakat 1

 

Realizaciju projekta pomogao je mladi DUŠAN MEDIN, dipl. arheolog. KATINA JOVANOVIĆ, prof. književnosti, bila je voditeljka programa i pri obraćanju publici zahvalila je osoblju Spomen doma Crvena komuna na ljubaznosti, te brojnoj publici na iskazanom interesovanju i dolasku.

Nikola Todorovic 1Student glume iz Beograda, NIKOLA TODOROVIĆ, publici se prve večeri predstavio izvođenjem monologa ,,San Vuka Mandušića“ iz Njegoševog „Gorskog vjenca“, a njegova koleginica, Budvanka JOVANA Jovana Todorović 1TODOROVIĆ, čuvenom tužbalicom sestre Batrićeve.

Profesorica književnosti, mr BOŽENA JELUŠIĆ iz Budve, nam je svojim zanimljivim i inspirativnim izglaganjem približila problematiku ženskih likova u ,,Gorskom vijencu“. Posebno se osvrnula na nove i drugačije mogućnosti čitanja i tumačenja Njegoševih djela (npr. iz ugla feminističke teorije), koje, uporedo sa tradicionalnim pristupima, često mogu ponuditi znatno sadržajnije i zanimljivije interpretacije nacionalne književnosti.

 

Bozena Jelusic

 

Mladi članovi budvanskog KUC-a ,,Stefan Mitrov Ljubiša“, pod umjetničkim rukovodstvom Darinke Ljubiše, još jednom su dokazali da su vjerni i dostojni čuvari naše tradicije. Prve večeri su, odjeveni u narodne nošnje, pjesmom i igrom proveli posjetioce kroz staru Crnu Goru i njenu muzicko-plesnu tradiciju.

 

KUC Stefan M. Ljubisa

 

Na kraju prve večeri, prije ,,Posvete prahu oca Srbije“ u Nikolinom izvođenju, i Jovane Todorović kao Ivane Tomove – majke nad grobom Njegoševim, upućen je ponovni, iskreni glas mladih nadležnima da i u toku zime žele više kulturnih dešavanja u Budvi i Petrovcu, za šta je potrebno, pored postojećih, obezbijediti i nove prostore. Potreba za bibliotekom i njenim centralnim mjestom u budvanskom gradu, takođe, je ogromna.

Drugo, završno veče, vodila je, kao i prethodno, mlada Katina Jovanović, profesorica književnosti i svojim najavama i prigodnim komentarima uvodila posjetioce u program večeri.

Najmlađe članice budvanskog Kulturno-umjetničkog centra izveli druge večeri su stilizovanu adaptaciju paštrovskog kola.

 

Stilizovano Pastrovsko kolo

 

Itana Lalović, producentkinja filma “Od Kufina do Babina Vira” (Beograd, 2013) naglasila je da je rediteljka, JOVANA KENTERA PAVLOVIĆ, Paštrovka iz Svetog Stefana, bila spriječena da dođe. Ona je ukratko predstavila filma i projekat, Jovanin debitantski film kojim je dotakla kulturu ovih prostora, a posebno djelove filma u kojima je iskazana reditieljkina inspiracija književnim djelom Stefana M. Ljubiše.

Ove je večeri studentkinja glume Jovana Todorović oživjela Skočiđevojku iz istoimene Ljubišine pripovijesti (govorila je djelove predstave „Skočiđevojka“ Maje Pelević), dok je njen kolega Nikola bio zadužen za predstavljanje Kanjoša i njegovih nedaća u Mlecima.

„Trebalo bi Paštrovići danas, više nego ikad, da čitaju Ljubišu!“, ukratko i dobronamjerno poručila je Katina Jovanović i time zaključila ovogodišnju priču o mladim umjetnicima čiji su akteri voljni da se ona što prije nastavi.

U malom petrovačkom parku, opčinjeni priredbom, uživali su svi – i domaći i inostrani posjetioci, i turisti i mještani. Ni suze nijesu bile prikrivane, nečije od radosti zbog ponosa na ove mlade ljude koji imaju volju da očuvaju i predstave bogato nasljeđe predaka, a nečije od tuge izazvane uprizorenjem dirljivih odlomaka iz Njegoševih i Ljubišinih djela.

 

pub 1

pub 2

pub 3

 

Milos Boreta

 
 
 
 Prilog pripremio:
Miloš Boreta, stud. dramaturgije