Trg pjesnika – Dragana Kršenković Brković

 

Grad teatar 2013 - 445

 

 

U petak, 12. jula 2013. godine, na Trgu pjesnika je gostovala crnogorska autorka Dragana Kršenković Brković, koja je predstavila svoj najnoviji roman „Atelanska igra“.  Moderator književne večeri bio je Vlatko Simunović.

 

Trg pjesnika - Dragana Krsenkovic Brkovic - 1

 

Dragana Kršenković Brković je autorka dva romana, Atelanska igra i Izgubljeni pečat, dvije zbirke pripovjedaka Gospodarska palata i Vatra u Aleksandriji, zbirke dramskih tekstova Iza nevidljivog zida i knjiga za djecu – Tajna plavog kristala, Duh Manitog jezera, Tajna jedne Tajne i Muzičar s cilindrom i cvetom na reveru. Atelanska_igra_naslovnaDiplomirala je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, i na Fakultetu dramskih umjetnosti, katedra za dramaturgiju, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu, na smjeru nauka o književnosti, Univerziteta Crne Gore. Bila je gostujući pisac u programu Pisci u gostima u Beču, Austrija (2011) i u Pečuju,  Mađarska (2013). Kao Hubert H. Humphrey stipendista Vlade SAD boravila je na Kalifornijskom univerzitetu u Dejvisu i Merilendskom univertzitetu u Kolidž Parku (2005-2006). Takođe, kao OeAD stipendista Vlade Republike Austrije bila je na studijskom putovanju u Gracu, na Karl-Franc Univerzitetu i Institutu za slavistiku (2008). Zastupljena je na evropskom portalu za književnost Traduki sa romanom Izgubljeni pečat. Njen roman Izgubljeni pečat bio je u selekciji za književnu nagradu „Meša Selimović“, Tuzla, BiH. za 2009. a roman Atelanska igra za istu nagradu za 2012. Dvije njene pripovjetke, Momin kamen i Vatra u Aleksandriji, zastupljene su u silabusu Katedre za slovenske jezike i književnost, na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju. Njena knjiga bajki Duh Manitog jezera odabrana je od strane Internationale Jugend Bibliothek iz Minhena za White Ravens 2011, godišnju selekciju najznačajnijih knjiga za djecu u svijetu koje se izdvajaju svojim inovativnim umetničkim stilom.  Njena ilustrovana knjiga Tajna jedne Tajne bila je u selekcija Međunarodnog bijenala ilustracija /BIB/ u Bratislavi, Slovačka (2011). Dobitnica je nagrade za najbolji dramski tekst za djecu /Čudesna zvezda/ (1990).

 

Trg pjesnika - Dragana Krsenkovic Brkovic - 2

 

Vlatko     Simunović  je rođen u Foči /BiH/  1965 godine. Profesor srpskohrvatskog jezika i književnosti, Filozofski fakultet Nikšić. Zaposlen u redakciji za kulturu dnevnog lista Pobjeda. Intervjue, eseje i književnu kritiku objavljuje u crnogorskoj i regionalnoj dnevnoj štampi i periodici, te na internet portalima (Pobjeda, Vijesti, Novi list, ARS, Prolleter, Balkanski književni glasnik..). Autor je knjiga eseja i ogleda “Zapisi” (Podgorica – 2010.) i knjiga intervjua “Razgovori” (Podgorica – 2011.). U pripremi je njegova knjiga pripovijedne proze „To je taj čovjek”… Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika i PEN Centra Crne Gore.

 

Trg pjesnika - Dragana Krsenkovic Brkovic - 3

 

Atelanska igra je roman o odnosu umjetnika i vlasti, odnosno o složenim odnosima između stvaralaca i onih koji vladaju, a posebno o odnosu onih umjetnika koji svoj uspjeh grade upravo zahvaljujući bliskosti sa tom vlašću. Dragana Kršenković Brković napominje da je u istom trenutku ovo roman o vremenu, o vremenu koje protiče. U nekom drugom sloju ovaj roman nastoji da odredi, da pokaže kojim to sredstvima čovjek pokušava da se odupre vremenu koje protiče, odnosno govori o odnosu čovjeka prema smrti koja je potpuna izvjesnost. Po njenim riječima, ovo je ustvari roman koji govori o suprostavljanju čovjeka tom nestajanju, borba za stvaranjem neke oplemenjene vrijednost koja će nadživjeti čovjeka i koja će se prenijeti na buduće generacije.

Roman prati radnju koja se nalazi na granici između stare i nove ere. Bez obzira na to vrijeme, Dragana Kršenković Brković ističe da se ne radi o istorijskom romanu, jer se u njemu zapravo ne vrši rekonstrukcija događaja koji se po predanju ili istorijskim dokumentima zaista desio. Radnja romana, mnoga mjesta i svi likovi (sem pjesnika Horacija, vladara Avgusta i generala Agripe) su izmišljeni.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS SA TRGA PJESNIKA