Objavljena nova monografija četiri autora – “Kulturna istorija Paštrovića”!

 

 

Nedavno je objavljena jedinstvena monografija Kulturna istorija Paštrovića, autora prof. dr Nikole Samardžića, dr Mile Medigović Stefanović, dr Zlate Marjanović i doktoranda Dušana Medina. Monografija je publikovana u izdanju renomirane izdavačke kuće HERAedu iz Beograda, u okviru edicije “Vrt”, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Recenzenti monografije su akademik Branislav Mitrović, prof. dr Bojan Žikić, dr Miroslav Luketić i prof. maestro Bojan Suđić.

Prenosimo kraći prikaz monografije “Kulturna istorija Paštrovića” koji je napisala Zorica Stablović Bulajić.

 

МОНОГРАФИЈА „КУЛТУРНА ИСТРИЈА ПАШТРОВИЋА“

(HERAedu, едиција „Врт“, Београд, 2018)

 

Издавачка кућа HERAedu из Београда основана је 2004. с циљем да објављује књиге које померају границе, проширују видике и спајају дух прошлости са универзалном идејом о неопходности опстанка између различитих култура. На тржишту издавачке продукције, свет се мења. Штампану књигу неће угушити електронска издања упркос новим трендовима. Није случајна експлозија научно-фантастичне продукције и историјске литературе. У години 2018. која је проглашена за Европску годину културне баштине, одлучили смо се за овај издавачки подухват и одшкринули врата за даља истраживања о културолошком феномену опстанка малих народа и локалних заједница у будућности која је пред нама.

Зашто онда издавање „Културне историје Паштровића“ – јединствене сторије о малој скупини од 12 племена на обали Црногорског приморја, која је углавном позната по природним лепотама и бројним црквама (преко 60) и манастирима (четири древна, три новија) с православном традицијом очуваном упркос најезди и освајању великих западних и источних сила, са исто тако глобалним претензијама. Одредиште није случајно. Мала култура, особена, утемељена на традицији и моралним вредностима, нимало епска и гусларска, већ у раљама страних утицаја, притисака и наметања нових културних модела, сачувала је аутентичну културну матрицу поднебља коме припада.

„Културна историја Паштровића“ необична је и јединствена научно-стручна монографија са мултидисциплинарним приступом референтних аутора: проф. др Николе Самарџића (историчара с Филозофски факултет Универзитета у Београду), др Миле Медиговић Стефановић (библиотекарке и књижевнице из Београда), др Злате Марјановић (етномузиколошкиње из Панчева) и мр Душана Медина (докторанда археологије и менаџера култунре баштине из ЈУ Музеји и галерије Будве). Исписана је на чак 308 страница, В5 формата, меки повез, и богато илустрована. Монографију су, у оквиру библиотекте „Врт“ уредили Зорица Стабловић Булајић и Душан Медин, а рецензирали академик Бранислав Митровић (архитекта), проф. др Бојан Жикић (етнолог-антрополог), др Мирослав Лукетић (историчар) и маестро Бојан Суђић, истакнути диригент и музички педагог, родом управо из Паштровића. Треба додати да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије подржало издавање издавање ове књиге у оквиру пројекта Филозофског факултета Универзитета у Београду „Модернизација Западног Балкана“ (бр. 177009).

Не бисмо то могли да учинимо да нам на то нису указали: др Мирослав Лукетић, историчар, академик Бранислав Митровић, архитекта, др Катарина Митровић, историчарка, проф. Бојан Суђић, диригент, Немања Куљача, издавач из Будве, мр Луција Ђурашковић, историчарка уметности, Давор Седларевић, етнокореолог и др Мирослава Мићуновић, неуропсихијатар, као и аутори, посебно др Мила Медиговић Стефановић, др Злата Марјановић и докторанд Душан Медин. Њима дугујемо неизмерну захвалност, као и бројним власницима илустрација.

Прво представљање ове монографије заказано је за овогодишњи Међународни сајам књига у Београду, и то у четвртак, 25. октобар 2018, с почетком у 14 часова, у сали „Васко Попа“.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 + 15 =