Bogat program 28. festivala „Grad teatar“

 

FINAL plakat GT 28 - 250

 
 

Ovogodišnji 28. GRAD TEATAR BUDVA održava se u nešto izmijenjenom terminu u odnosu na prethodne godine. Ukupno trajanje je produženo za pet dana a programi će se realizovati u periodu od 20. juna do 10. avgusta. Moto festivala je „Nešto od ljudske istine“ (Ivo Andrić „Prokleta avlija“).

Kao i prethodnih godina, kompletan program je predstavljen kroz četiri segmenta: dramski, književni, muzički i likovni.

 

plakat 28 2 final - 250DRAMSKI PROGRAM se sastoji od novih i ranijih produkcija Grad teatra, kao i gostujućih predstava. Festival otvara amblemska predstava „Grada teatra“, Kanjoš Macedonović, a odmah slijede „Kauboji“, nevjerovatna priča o ljudima koji su promašili život i koji jedini izlaz iz te situacije vide u pravljenju predstave koja za njih znači sve.  Prošlogodišnja predstava „Uspavanka za Vuka Ničijeg“ na programu je i ove godine, a nakon nje slijedi Frljićeva predstava Aleksandra Zec.

U ciklusu Predstavljanja, biće izvedene predstave Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada: drama – Sluga dvaju gospodara, opera – Seviljski berberin i balet – Šampanjac i jagode.  Kokan Mladenović  će se predstaviti sa tri predstave: Tri mušketira (HNK Ivan pl. Zajc, Rijeka), Doktor Nušić (NP Sombor) i Opera ultima (Mađarsko narodno pozorište, Novi Sad).

Ovogodišnje produkcije „Grada teatra“, predstave: Tri sestre, Don Žuan, Amadeus i Prokleta avlija, po riječima urednika dramskog programa Borisa Miškovića dovoljno govore da „Grad teatar ne želi biti festival revijalnog karaktera, već institucija sa stavom, koja služi umjetnosti i osvješćivanju društva kroz dobronamjernu kritiku istog“.

 

plakat 28 2 final - 250KNJIŽEVNI PROGRAM se sastoji od 14 književnih večeri na Trgu pjesnika. Urednik književnog programa Svetlana Ivanović kaže da će „Različitost žanrova, različitost poetika, umjetničkih i intelektualnih interesovanja, otkrivanje novih pisaca i novih uvida u djela onih koje već znamo, i ove godine obilježiti književni program „Grada teatra“.

Trg se otvara predstavljanjem knjige „Ars libris“ poznatog budvanskog slikara Slobodana Slovinića, publicističkim izdanjem koje u više od 500 tekstova obuhvata pregled likovnih manifestacija praćenih više od decenije, između ostalih i na „Gradu teatru“, ali i dešavanja u savremenoj arhitekturi i urbanizmu.

Roman Jelene Gošović-Perović, „Bijeg iz vrzinog kola“, nagrađen prvom nagradom na „Pobjedinom konkursu za najbolji neobjavljeni crnogorski roman“, takođe će biti predstavljen na Trgu.

Gošća Trga pjesnika je i crnogorska pjesnikinja Tanja Bakić, koja istražuje metafizičke emanacije jezika i poezije i u istoriji engleske književnosti i u sopstvenom stvaralaštvu.

Povodom gostovanja predstave „Mali mi je ovaj grob“, Biljana Srbljanović će biti i gošća na Trgu. Autorka će govoriti ne samo o dramskom tekstu ove predstave, već i o cjelokupnom stvaralaštvu.

Na Trgu pjesnika će nastupiti Nikola Malović, a biće priče o njegovom najnovijem romanu „Jedro nade“ u kojem nastavlja da baroknim izrazom oživljava Mediteran i istražuje njegove tajne i istoriju.

Posebno veče na Trgu će biti posvećeno obilježavanju sto godina od rođenja Mihaila Lalića, jednog od najvećih romanopisaca Crne Gore. O književno-istorijskom značenju njegovog djela, modernim pripovjedačkim postupcima i mogućim pravcima novih čitanja, govoriće jedan od najvećih poznavalaca Lalićevog djela, prof. Božena Jelušić.

Izraelski pjesnik Amir Or, preveden na preko trideset jezika svijeta, gost je ovogodišnjeg Trga.

Gost na Trgu je i Goran Gocić koji je dobitnik prošlogodišnje NIN-ove, ali i nagrade „Miloš Crnjanski“, za svoj prvi roman „Tai“.

Za ovu godinu je planirano i autorsko veče Miljenka Jergovića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „S. M. Ljubiša“. Jergović je već bio gost Trga pjesnika, jedan je od najboljih i najplodnijih autora hrvatske i bosansko-herecgovačke književnosti.

Predviđeno je gostovanje mladog crnogorskog autora Nikole Nikolića i razgovor o njegovom drugom objavljenom romanu „Meandar“.

Na Trgu će nastupiti i dr Žaneta Đukić-Perišić. Objavila je 2012. godine knjigu „Pisac i priča“, koja se bavi Andrićevim životom i radom.

Još jedan roman biće predstavljen na Trgu pjesnika. To je „Plaža Imelde Markos“ Balše Brkovića, trećeg po redu u najavljenom četvoroknjižju o Podgorici.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih filozofa mlađe generacije, sada već planetarno poznat, Srećko Horvat, takođe je gost ovogodišnjeg Trga. Povod za gostovanje je objavljivanje knjige „Što Europa želi?“, nastale u koautorstvu sa Slavojem Žižekom.

Branka Bogavac, sada već potvrđeno vitez umjetnosti i književnosti, zatvara ovogodišnji Trg predstavljanjem svog drugog izdanja knjige „Razgovori  sa Dadom“, u izdanju Narodnog muzeja sa Cetinja.

 

plakat 28 2 final - 250MUZIČKI PROGRAM će se realizovati kroz 14 koncerata. U predivnom ambijentu crkve Santa Marija, nastupiće:  Polina Osetinskaja (klavir), Mikhail Bereznicki (viola), Aleksandar Rudin (violoncello), Gigla Kacarava (klavir), Viktor Uzur (violoncello), Vladimir Domazetović (klavir), Vladimir Viardo (klavir), Miloš Pavlović, pijanista, Monika Karleti, mecosopran, Đorđo Marino, Moskovski Akedemski Kamerni orkestar, Jaroslav Nadrzicki, violina, Predrag Janković (harmonika) i Marko Kalajanović, bariton.

U muzičkom, kao uostalom i u drugim segmentima, Grad teatar poklanja značajnu pažnju mladim stvaraocima.  Ove godine održaće se koncerti  mladih pijanistkinja Paole Mitrović i Anje  Sekulić  iz  Budva, te sopranistkinje Emilije Minić i klavirskog trija Muzička akademija Cetinje koga čine Novak Pavličić, Igor Pejović i Igor Novak, mahom laureate međunarodnih i domaćih takmičenja.

 

plakat 28 2 final - 250LIKOVNI PROGRAM je kao i prethodnih godina karakterističan po kvalitetu a ne po kvantitetu. Merin Smailagić, urednik likovnog programa kaže da će ovogodišnji likovni program ponuditi likovnost u svim svojim izrazima; u slikarstvu, vajarstvu, grafici i fotografiji.

Slikar Nikola Radović će predstaviti slike kreirane specifičnim slikarskim postupkom, koji pokazuju prizore u kojima koegzistiraju različite formalne jednice, od figuralnih do apstraktnih.

Vajar Miodrag Šćepanović, dobitnik mnogih nagrada, od Beograda do Pariza, dodaće ovogodišnjem likovnom program opipljivu formu u skulpturi.

Grafičarka Taida Jašarević će probiti izražajne mogućnosti klasičnih tehnika svojom igrom digitalnom formom i istražujući nove kreativne dimenzije u procesu nastanke slike.

Lijepo iskustvo u realizaciji prošlogodišnjeg projekta “Oslikaj predstavu” je inspirisalo drugi dio likovnog programa i projekat  Blenda f28 Grad teatar. U okviru ovog projekta, fotografi iz Budve, Crne Gore i okruženja, kako profesionalci, tako i amateri, imaće priliku da prisustvuju programima i ponude svoje viđenje festivala, a to je i jedinstvena prilika da kroz sopstvenu afirmaciju učestvuju u stvaranju bogate i raznolike arhive Festivala.