Četvrti festival „Ćirilicom“ održan onlajnNarodna biblioteka Budve i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore u protekle četiri godine realizovali su tri književna festivala Ćirilcom, gdje su predstavljena najznačajnija imena iz svijeta književnosti i pismenosti koja u svom stvaralaštvu baštine ćirilično pismo. Festival “Ćirilicom“ izdvojio se u proteklih godina kao značajan multimedijalni, multidisciplinarni i međunarodni festival posvećen ćiriličnoj kulturi i pismenosti. Kako ove godine nije bilo mogućnosti da se planirani četvrti festival organizuje kao prethodna tri, pristupilo se online verziji.

Inicijativa i projekat “Ćirilicom”, od samog početka, od 2017. kada je održan prvi Festival, imaju za cilj da doprinesu pokušajima da ćirilica bude ravnopravna.

Ovog decembra na Festivalu su učestvovali pjesnici: Irina Kavaljova (Rusija), Mirko Vuković (Republika Srpska), Ljubica Rajkić (Rumunija), Vera Horvat (Srbija), Ivan Belokrilov (Rusija), Sergej Glovjuk (Rusija), Zoran Kostić (Republika Srpska), Darija Belokrilova (Italija), Milutin Mićović (Crna Gora), Radomir Uljarević (Crna Gora) i Stanka Rađenović Stanojević(Crna Gora). Takođe, pročitani su i prozni zapisi književika Slobodana Vladušića(Srbija) i Enesa Halilovića(Srbija) koj nisu bili u mogućnosti da se uključe na ovaj način. Obilježavanje Festivala završeno je pjesmom Vizantijsko pojanje mladog, darovitog pojca Dragana Olariua, koju je otpjevao za učesnike time dajući doprinos Festivalu.