Društva za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru – „Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi“


Početkom avgusta započet je novi projekat Društva za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru – „Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi“, koji se realizuje tokom 10 mjeseci (do kraja maja 2024) u partnerstvu sa Centrom za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore iz Budve.

Javna prezentacija projekta biće održana u poneđeljak, 25. septembra, u 18h u Omladinskom klubu Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva (prvi sprat poslovnog centra TQ Plaza). U programu učestvuju: Dušan Medin, koordinator projekta i izvršni direktor Društva za kulturni razvoj „Bauo“, Mila Medin, pomoćnica koordinatora projekta i predsjednica Skupštine Društva za kulturni razvoj „Bauo“, Nikolina Ražnatović, pomoćnica koordinatora projekta i predstavnica partnerske organizacije Centar za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore, Iva Bajković, rukovoditeljka Kancelarije za evropske integracije i saradnju Opštine Budva, kao i Aleksandra Marojević, službenica Kancelarije za mlade i prevenciju bolesti zavisnosti Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva. Nakon izlaganja uslijediće diskusija sa publikom, a potom će se održati i koktel dobrodošlice. Ulaz je slobodan i svi zainteresovani su dobrodošli.

Projekat „Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi“ nastoji da doprinese uvećanju i unaprjeđenju stručnih kompetencija mladih, a naročito mladih profesionalaca u kulturi s teritorije Budve, Kotora i Herceg Novog. Potreba za realizacijom projekta odnosi se na činjenicu da mladi tokom formalnog obrazovanja uglavnom ne stiču dovoljno znanja i vještina (kompetencija) koje im mogu pomoći da se zaposle, niti da dalje unaprjeđuju svoj rad, posebno ne u domenu kulture. Uočeno je nepostojanje adekvatnih sistema podrške mladima u kulturi da dodatno razviju konkretna znanja neophodna za savremene poslovne izazove u sektoru kulture, poput pisanja projektnih aplikacija, traženje donatora, finansijska pismenost, pokretanje sopstvenog biznisa, digitalne pismenosti, usavršavanja komunikacijskih i drugih socijalnih vještina, marketing i menadžment u kulturi itd., što se ovim projektom nastoji nadomjestiti. Kako bi se ovo postiglo, realizovaće se više projektnih aktivnosti, od kojih je ključna organizacija 10 tematskih dvodnevnih obuka (svaka za po 10 mladih) na 10 različitih oblasti za unapređenje zapošljivosti mladih u sektoru kulture (dvije mjesečno od oktobra 2023. do februara 2024).

Opšti cilj projekta odnosi se na povećanje stepena zapošljivosti mladih u sektoru kulture. Ovo podrazumijeva osnaživanje mladih kako za posao kod poslodavca, tako i da pokrenu sopstvene biznise kroz samozapošljavanje. Specifični cilj projekta podrazumijeva unapređenje stručnih kompetencija neophodnih za povećanje zapošljivosti mladih u sektoru kulture.

Projekat „Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi“ se realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2. ReLOaD2 finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa 14 lokalnih samouprava u Crnoj Gori, među kojima su Budva, Kotor i Herceg Novi, čineći klaster „Coastal Mates“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + seventeen =