Završen književni festival “Ćirilicom”

 

 

Nagrada ovogodišnjeg književnog festival “ĆIRILICOM”, čiji su organizatori Narodna biblioteka Budva i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, a koji je nakon 12 dana, sinoć završen u Budvi, dodijeljena je istoričaru, doktoru MIROSLAVU LUKETIĆU iz Budve, za izvanredan doprinos istorijskom i kulturnom radu, kao i očuvanju ćirilice na ovom području, jednoglasno je odlučio žiri u sastavu: direktorica Narodne biblioteke u Budvi Mila Baljević, pjesnik Radomir Uljarević i prof. dr Siniša Jelušić.

Uručujući nagradu devedeset  dvogodišnjem Luketiću, prof. dr Siniša  Jelušić je kazao, da je on, dao veliki doprinos razvoju culture u opštini Budva, a posebno, zaštiti ćiriličnog pisma.

Luketić je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1959.  godine,  a doktorirao u Pragu, 1971. godine. Radio je u Narodnoj biblioteci Crne Gore na Cetinju, a bio je i pomoćnik direktora. Bio je direktora Kulturnog centra u Budvi i direktor Istorijskog arhiva Budve. Pokretač je ideje, formiranja Ljubišinog spomen doma.  Bio je urednik  i pokretač, više monografskih i periodičnih izdanja, “Primorske novine”, “Paštrovski almanah”. “Matica Boke” i drugih projekata, a objavio je i nekoliko knjiga.

Sve su ovo razlozi, da žiri književnog festival “Ćirilicom donese odluku, da medjunarodnu nagradu Sveti Stefan Štiljanović, dodijeli  dr Miroslavu Luketiću.  

Najveću čast i najveće priznaje, doživio sam danas u svojoj devedeset drugoj godini života. Nagrada, koju ste mi dodijelilim sadrži dva simbola, dva neraskidiva obilježja našeg identiteta, ćirilicu, staro i osnovno srpsko pismo ime svetitelja Stefana Štiljanovića, poslednjeg paštrovskog kneza a srpskog despota, kazao je ovogodišnji laureat dr Miroslav Luketić.

Hvala Vam, što ste tako visoko vrednovali moj doprinos očuvanju ćirilice na našem prostoru. Prvo ćirilično pismo sam napisao prije više od osamdeset pet godina i od tada pišem rukom samo ćirilicu. Za mene kao Paštrovića, veliku čast predstavlja to što ova nagrada nosi ime moga pretka. Ćirilićno pismo i Svetitelj Stafan Štiljanović, predstavljaju dva stuba paštrovskog duha,  paštrovske kulture, prošlosti, vjere, jezika i bića. Sa time, Paštrovići i pripadaju zajednici srpskog i crnogorskog naroda. Dijeleći sa njima tragiku kosovskog mita, učešće u vjekovnoj borbi za opstanak, slobodu i napredak, kazao je ovogodošnji dobiatnik medjuarodne nagrade festival “Ćirilicom”, dr Miroslav Luketić.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × three =