Zatvoren festival “TOURNEE“

26.09.2019.

JU “Grad teatar”, zajedno sa Opštinom Budva, partner je na projektu “Theatres for tOURism developmeNt in EuropE, TOURNEE” (“Pozorišta za razvoj turizma u Evropi’’),  koji se finansira kroz EU trilateralni program saradnje CBC Italija-Albanija-Crna Gora. Nosilac projekta je albanska opština Fjer, dok su partneri na projektu, pored JU “Grad teatar” i Opštine Budva, i Tirana i italijanska opština Barleta.

Kao rezultat dvogodišnje implementacije projekta u Budvi je od 22.-25 septembra, održan festival “TOURNEE”.

U okviru festivala „Tournee“ izvedeno je pet programa.

Prve festivalske noći, izvedena je komična opera „Služavka gospodarica“ Đovanija Paizijela u režiji Vladana Đurkovića. Ova opera je koprodukcija Grada teatra Budva, Opere iz Tirane i Javnog pozorišta iz Pulje, pod vođstvom fondacije „Operosa“ iz Podgorice.

Druge festivalske noći, izvedena je predstava “Johan Padan i otkriće Amerika”, produkcija partnera iz Tirane. Predstava je rađena po tekstu Darija Foa, a režiju potpisuje Milto Kutali.

Treće festivalske noći, izvedena je predstava “Farsa krune”, produkcija partnera iz Fjera. Predstava je rađena po tekstu Arbena Ilijazija, a režiju potpisuje Ledian Đeci.

Sinoć je zatvoren festival i to sa dva programa.

Na sceni između crkava izveden je mjuzikl “Ostrvo”, produkcija pozorišta iz Barlete, regija Pulja. Izvođenje u produkciji kompanije „Il Carro dei Comici“ iz Molfetija- Bari, nadahnuto je pričom koju je napisao i ilustrovao Armin Greder.

Nakon toga, u crkvi Santa Marija izveden je pozorišni performans “Orestija. Distopijska”, autorski projekat Borisa Kadina, po motivima Eshilove trilogije “Orestija”. Pozorišni performans je produkcija italijanske fondacije Lenc.

Prema evidenciji koja je vođena, oko 500 ljudi je posjetilo festivalska dešavanja, ne računajući brojne prolaznike koji su, zavedeni dešavanjima na festivalskim scenama, ostajali i pratili programe. Budući da je ideja projekta i razmjena učesnika, programi koji su izvedeni u Budvi biće predstavljeni italijanskoj i albanskoj publici u narednom periodu. U toku četiri festivalske noći, učestvovalo je oko 50 umjetnika iz Crne Gore, Italije, Albanije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − seven =