Zadar – Otvorena izložba „Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija”


Muzej grada Budve učestvovao je na velikoj izložbi „Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija” ― svojevrsni omaž gostujućoj izložbi „Ispričat ću ti priču” (2016―2024), koja je otvorena sinoć, 26.6.2024. godine u Arheološkom muzeju u Zadru.

Na izložbi su preko plakata i panoa predstavljeni esksponati iz rimskog perioda koji  se danas čuvaju u Muzeju grada Budve, od kojih najveći značaj imaju predmeti od stakla i rimski mozaik na kojem je predstavljen zmaj i bića iz svijeta flore i faune.

Na otvaranju izložbe su govorile Morana Vuković, direktorica Arheološkog muzeja u Zadru i organizator izložbe Timka Alihodžić, viši kustos. Kako je istaknuto cilj izložbe je prikazati pogrebne običaje autohtonog stanovništva, te u kojoj su se mjeri oni mijenjali za vrijeme rimske dominacije na prostoru velikih provincija Dalmacije, Panonije i Mezije.  Stoga će izložba „Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija”, koju je osmislila i priredila Timka Alihodžić, arheolog u Arheološkom muzeju u Zadru i kustos izložbe, zasigurno biti podsticaj za buduću međumuzejsku internacionalnu saradnju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − two =