Veliki uspjeh Anje Sekulić na takmičenju u Celju


Naša sugrađanka Anja Sekulić, učenica III razreda Srednje muzičke škole u Tivtu, postigla je veliki uspjeh na 3. Međunarodnom takmičenju Celje 2022. u disciplini KLAVIR V kategorija. Anja je prva na rang listi sa 94 poena i osvojenom srebrnom medaljom. Zlatna medalja nije dodijeljena. Anjin mentor je profesorica Gabriella Aksamit.

Veliki uspjesi se ne postižu lako, posebno kad se treba izmjeriti sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja. Više je nego očigledno da je ovakvom uspjehu prethodio ogroman rad, kako same Anje, tako i njene profesorice Gabrielle Aksamit. Postizanje velikih rezultata traži veliko odricanje i upornost, veliki rad, kao i stvaranje pobjedničkog duha kod takmičara, što Anji sigurno ne nedostaje svih prethodnih godina.

Nastavnici Srednje muzičke škole iz Tivta imaju samo riječi hvale za vrijednu i talentovanu Anju. Između ostalog, naglašavaju da su Anja i njena profesorica Gabriella, zajedničkim radom postigle mnogo uspjeha na mnogobrojnim koncertima i takmičenjima kako na državnom, tako i na međunarodnom nivou. To dokazuju nagrade za osvojena prva mjesta, od kojih je najveći broj Specijalnih i prvih nagrada i jedna Laureat takmičenja.

“Umjetnost ne bira mjesto za rađanje talenata, naročito u današnjici koja sve materijalno stavlja ispred duhovnog. Ni ne razmišljamo koliko je upravo ta nevidljiva strana duhovnosti ono što čini čovjeka humanim i drugačijim, do nekog momenta kada osjetimo ogromnu prazninu. Svi smo toga svjesni. Raspoređujući majstorski mnoštvo razbacanih tonova, upravo talenti čine našu stvarnost smislenom unoseći ljepotu u svakodnevni život. Anja Sekulić iz Budve, učenica III razreda srednje Muzičke škole na klavirskom odsjeku, upravo je primjer kako se talenat rađa gotovo sakriven u maloj i nepristupačnoj sredini, kako se budi i razvija uprkos mnogobrojnim problemima, tražeći svoje mjesto u muzici. Anjin rad pratim od njene šeste godine kada je zakoračila u svijet tonova onako malena uz klavir i teško uočljiva na sceni. Njeno prvo sviranje na takmičenju oborilo je stručnjake s nogu, osvojivši odmah Specijalnu nagradu. Svjedok sam njenog dvojnog rasta – kako psihofizičkog, tako i muzičkog i odgovorno tvrdim kao iskusni pedagog da je Anja Sekulić apsoluno posebna. Njenu izuzetnu muzikalnost pokušavam da usmjerim na široku paletu emocija koja joj je urođena, a upravo takva senzibilna priroda potrebna je muzičkom svijetu, ali i onom “nemuzičkom” običnom svijetu željnog kvaliteta. Količina osjećajnosti koju muzikalno iznosi dok svira na klaviru, pogađa i otvara duše, a impozantna tehnika sviranja ostavlja slušaoca bez daha, jer dok svira, ona prosto ponese slušaoca u svijet kakvog često priželjkujemo, bježeći umorni od stvarnosti.

Anja redovno pohađa masterklas kod istaknutih svjetskih pijanista, koji su odavno primijetili njenu muzikalnost, ali i njeno napredovanje, pa je redovno pozivaju na kurseve i seminare na kojima mogu prisustvovati samo odabrani. Pohađala je seminare i kurseve u Novom Sadu, Zagrebu, Splitu, na Braču, u Makarskoj, Italiji, Crnoj Gori. Anja je dobitnik 20 Specijalnih i prvih nagrada u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Italiji, u izuzetno teškoj konkurenciji. Bez obzira da li auditorijum čine stručnjaci ili obični slušaoci, njeno sviranje na klaviru jednako impresionira i emotivno i tehnički” – kaže njena profesorica Gabriella Aksamit.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − seven =