Veče sa glumcem – Miodrag Krivokapić

 

Znak opstine Budva 445markica_gradteatar

 
 

U okviru proslave Dana oslobođenja Budve, Grad teatar je organizovao razgovor sa ovogodišnjim dobitnicima nagrade „Grad teatar“ za pozorišnu umjetnost i nagrade „S. M. Ljubiša“ za književnu umjetnost.

Dobitnik nagrade “Grad teatar” za pozorišnu umjetnost je Miodrag Krivokapić. U okviru programa Veče sa glumcem sa Miodragom Krivokapićem razgovor je vodila Milena Lubarda Marojević. Organizatori su Grad teatar i Opština Budva, a razgovor je održan u zgradi Akademije znanja.

 

Miodrag Krivokapic i Milena Lubarda Marojevic

 

Obrazlažući nagradu Grada teatra, žiri je između ostalog napisao:

„Glumac Miodrag Krivokapić svojom markantnom scenskom pojavom i širokim dijapazonom glumačkih sredstava, obeležio je čitav jedan plodan period jugoslovenskog, a potom srpskog, pozorišta i filma. U svojoj veoma bogatoj glumačkoj karijeri odigrao je veliki broj naslovnih uloga, poput Otela, Lira, Ibija…, a publika budvanskog festivala pamtiće ga po ostvarenjima u predstavama Karolina Nojber i Banović Strahinja u režiji Nikite Milivojevića, i Ogovaranja u režiji Ljubiše Ristića. Svojim sjajnim kreacijama u ovim predstavama Krivokapić je ostavio trajan trag i dao značajan doprinos razvoju i renomeu Budva Grad Teatra“.

 

Miodrag Krivokappić

 

Razgovor sa glumcem je vodila Milena Lubarda Marojević. Veoma dobrim odabirom pitanja, prisutni su bili u prilici da saznaju ne samo o dosadašnjim scenskim aktivnostima Miodraga Krivokapića, već i o prilikama koje su vladale na prostoru nekadašnje Jugoslavije u oblasti scenske umjetnosti, ali i o današnjoj situaciji u toj oblasti.

 

Milena Lubarda Marojević

 

Veći broj pitanja odnosio se na učešće Miodraga Krivokapića u predstavama koje su imale svoje izvođenje u okviru Grad teatra. Kad govori o Grad teatru, naglasio je Miodrag Krivokapić, onda se najači utisak odnosi na 1987. godinu, odnosno na početak Festivala. Još uvijek su mu u živom sjećanju, kaže glumac, Stari grad koji se još obnavljao i u koji su prvi stanari bili glumci. To je bilo vrijeme kad su se predstave mogle izvoditi na bilo kojem prostoru unutar ili van Starog grada.

 

Miodrag Krivokappić 2

 

Sjećajući se predstava koje su izvođene u okviru Grad teatra, ispričao je niz zanimljivih događaja vezanih za neke lokacije đe su se izvodile predstave kao što je npr. Drobni pijesak, kašnjenje predstave tri sata, dolazak publike brodom i sl.

Poseban dio razgovora odnosio se na poznate predstave koje su nastale u bivšoj Jugoslaviji, a koje su sa ogromnim uspjehom igrane veoma veliki broj puta. Takođe, govorio je o odnosu sredine prema pozorištu ranije i danas. Društvo je imalo kvalitetniji odnos prema pozorištu i kulturi uopšte, a pozorište je uzvraćalo dobrim predstavama, često i sa takvom tematikom koja je oslikavala aktuelni trenutak, koje su ukazivale na problem. Takve predstave publika je rado gledala.

Na svu sreću, istakao je Krivokapić, pokidane veze se uspostavljaju i zadnjih godina ponovo se radi na nekim zajedničkim predstavama i glumci učestvuju u radu pozorišta na teritorijama susjednih država. Više u video zapisu.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

Jako zanimljivom razgovoru prisustvovao je veoma mali broj slušalaca. Ovakva pojava je česta situacija u zimskom periodu, pa se s razlogom može postaviti pitanje da li su dobronamjerne primjedbe onih koji govore da se u tom periodu u Budvi ništa ne dešava. Kad se nešto i organizuje, najčešće nema onih koji kažu da im ovakva i slična dešavanja puno nedostaju.

 

Posjetioci

Posjetioci 2

Posjetioci 3

Posjetioci 4

Posjetioci 5

Posjetioci 6